Terim: Türk futbolu için devrim zamanıdır

TSYD'nin düzenlediği 51. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nde konuşan Fatih Terim, "Artık birlikte Türk futbolunun hatta sporunun geleceğini inşa edebilmek için devrim zamanıdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA  - Türkiye Futbol Direktörü ve A Milli Takım Teknik Direktörü Fatih Terim, asıl hedefinin günlük başarılar değil, uzun yılları kapsayan bir çalışma yapmak olduğunu söyledi. 

Terim, Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin (TSYD) Antalya Belek'teki Gloria Golf Resort Otel'de düzenlediği 51. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nde "Futbolumuzun milli patronundan yol haritası" konulu panele katıldı. 

Gazeteci Faik Gürses'in yönettiği oturumda, Terim, Türk futbolu ve milli takımla ilgili projelerini anlattı.  

"Bu görevi sadece milli takımı çalıştırmak ve milli takımlar teknik direktörü olmak için kabul etmedim" diyen Terim, "Burada uluslararası yarışmalar çok önemli ancak bu defa ki gelişim bunları neden göstererek olmamalıydı. Türkiye Futbol Direktörü, Türkiye Futbol Federasyonu'ndaki (TFF) arkadaşlarımızla birlikte üzerinde tartışılmış konuşulmuş ve fikir birliğine varılmış bir unvandır" diye konuştu.  

Terim, TFF'nin başkanı ve yönetim kurulunun vizyonları ve yenilikçi tavırlarının da bu anlaşmada ve bu isimde önemli rol oynadığını kaydederek, şunları söyledi: 

"İki kez milli takım teknik direktörlüğü yaptım. Bu kez normal teknik direktörlüğü kabul edemezdim. Bu ülkenin futboldaki sorunlarını daha derinden ve geleceğini inşa etme adına, bilgimi, birikimimi, iletişimimi, ilişkilerimi, tüm mesaimi, ayrıca yüreğimi koymak gerektiğini düşündüğüm için geldim. Bu kez gelişimin genel açılımı budur. Bunun için çalışmaya ve mücadele etmeye hazırım ve son derece kararlıyım" 

"Hedef günlük başarılar değil" 

Asıl hedefinin günlük başarılar olmadığını anlatan deneyimli teknik adam, "Ülkemize zaman kazandırmak adına önümüzdeki 2016 Avrupa Şampiyonası'na katılmaya hak kazanmak için elimizden geleni yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın ama asıl hedefimiz günlük başarılar değil, uzun yılları kapsayan bir çalışma yapmak" dedi. 

"Söylemle eylemi aynı anda götürmeye niyetliyim" 

Terim, "Aptallığın en büyük kanıtı aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç beklemek" diye bir söz bulunduğunu hatırlatarak, "Biz aynı şeyi defalarca yaptık bu sefer yapmaya niyetim yok. Söylemle eylemi aynı anda aynı şekilde götürmeye niyetliyim. Yaptık yaptık aynı sonuçları aldık, değişik sonuç alamadık. Yaptıklarımıza, yapamadıklarımıza, yapanların nasıl yaptıklarına, yapamayanların neden yapamadıklarına bakarak bir yol haritası hazırladık" ifadelerini kullandı. 

"Devrim zamanıdır" 

"Artık aydınlanma dönemindeyiz, artık reform hatta rönesans zamanıdır" diyen Terim, şöyle devam etti: 

"Artık birlikte Türk futbolunun, hatta sporunun geleceğini inşa edebilmek için devrim zamanıdır. Bu süreçteki en önemli silahım sabır ve azim. Umarım ülkemde tüm paydaşlar da aynı sabrı gösterirler ve hedefe birlikte yürürüz. Pansuman yapmayı sevmiyorum, yapmadım. Sorunları mümkünse temelinden çözmeye kararlıyım. Geçmişteki yaşadıklarımızdan ve biriktirdiklerimden bu süreci en iyi şekilde geçirmeye kararlıyım, kararlıyız. Sadece başarılı işler değil, önemli işler yapma konusunda çok kararlıyız" 

"Eğitim seferberliği başlatacağız" 

Eğitim seferberliği başlatacaklarını vurgulayan Terim, "Teorik eğitimlerimizin tamamı, ve uygulamalı eğitimlerimizin altyapısını online eğitim yoluyla vereceğiz. Yol ve konaklama masraflarından kurtulacağız. En başarılı eğiticilerle, tüm eğitim alacak arkadaşlarımızı elektronik ortamda bir araya getirmeyi düşünüyoruz. Bunları kaçıranlar tekrar tekrar izleme imkanına sahip olacaklar. Online sistemiyle soru sorabilecek, cevap alabilecekler" şeklinde konuştu.

Terim, TFF şemsiyesi altındaki tüm antrenörlerin en gelişmiş en yeni bilgiye ulaşmasını sağlamak zorunda olduklarını söyledi. 

"Tüm üniversitelerle beraber çalışacağız" 

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde yaşayan akademisyenlerle önemli çalışmalara imza atacaklarını söyleyen Terim, "Türkiye'deki tüm üniversitelerle beraber çalışacağız" dedi. 

Terim, futbolu okula sokmaları gerektiğini geçmişte de söylediklerini ancak bir türlü istedikleri sonucu alamadıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Sonuç, yine aynı noktadayız. Belki olduğumuz noktadan da daha gerideyiz. Bu beni çok üzüyor. Beni üzdüğü gibi birçok spor insanını da üzmelidir. Esas öz kaynak okullardır, dünyada herkes okullardan faydalanır. Tedbirler aldık ama ana arteri bir türlü açamadık. Bu kez en önemli hedeflerimden bir tanesi olacak. Mümkünse Sayın Milli Eğitim Bakanımızla, onun da ekibindeki insanlarla görüşüp bu konuda, bu ülkenin çocuklarına el atmaktan büyük zevk alacağız. Onun da bu konuya duyarlı olacağına inanıyorum. Spor bakanımızla da aynı şekilde devam edeceğiz. Bu konudaki projemiz, önerimiz hazır ve çok tecrübeliyiz" 

 "Sadece milli takımlara oyuncu aramıyorum" 

Okulları sporcuların çıktığı ana merkez haline getirmeleri gerektiğini vurgulayan deneyimli teknik adam, "Kız, erkek çocuklarını, çok yetenekli olduğu herhangi bir dala kanalize etmeden, sadece okumasını istediğimiz bir ortama sokuyoruz. Çıkacak sporcular dünya yıldızı olmasın, iyi bir insan olsun. Sosyal faaliyeti gelişmiş, sigara içmeyen, içki içmeyen, terörist olmayan bir ortamı da sağlamamız bizim görevlerimizden bir tanesi. Sadece Türk milli takımlarına oyuncu aramıyorum" şeklinde konuştu. 

Herkesten bu konuda duyarlılık beklediğini anlatan Terim, "Bu konuda bir türlü başarılı olamadık. Kızımın diploma törenine gittiğimde önümde anormal uzun bir zenci vardı. 'Kim' dedim? okulun en iyi basketçisi olduğunu söyledi. NBA'e hazırlanıyormuş. Maçlarına göre imtihanları ayarlanıyor ayrıca burs alıyor. Biz burstan vazgeçtik, sıkmadan sporuna güzel bir şekilde devam edelim. TFF olarak üstümüze ne düşüyorsa yapalım diyoruz" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir