Oluklu mukavva güvenli bir ambalaj seçeneği sunuyor

İtalya Bologna Üniversitesi tarafından geliştirilen yeni bir araştırma, oluklu mukavva kutularda paketlenen meyvelerin raf ömrünün, tekrar kullanılabilir plastik kasalarda paketlenen meyvelere göre 3 gün daha uzadığını ortaya koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İtalya’daki Bologna Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen yeni araştırma oluklu mukavvanın muadillerine göre daha hijyenik ve güvenli bir alternatif olduğunu ortaya koyuyor. 

Araştırma sonuçlarına göre oluklu mukavva kutular, meyveler için daha hijyenik ve kaliteli bir ambalaj seçeneği sunduğu gibi daha uzun raf ömrü de vadediyor. Oluklu mukavva, mikrobiyal çapraz bulaşmayı (kirlenmeyi) azaltarak, gıda kaynaklı oluşan hastalık riskini azaltıyor. Böylece meyvelerin raf ömrü artıyor, meyve tazeliğini, kokusunu, görünümü ve tadını muhafaza ediyor. 

Bologna Üniversitesi Tarım ve Gıda Bilimleri Bölümü Profesörü Rosalba Lanciotti tarafından yürütülen araştırma kapsamında ürün ve ambalajlar arasındaki mikrobiyal yük değişimleri incelendi ve özellikle ambalaj malzemelerindeki değişikliklerin çapraz bulaşmayı yani kirlenmeyi nasıl etkilediği araştırıldı. Sonuçlar yeniden kullanılabilen plastik ve oluklu mukavva ambalajlarla paketlenen ürünlerin mikrobiyolojik kalite anlamında ciddi farklar içerdiğini ortaya koydu. 

Araştırma sonuçlarını ve testleri değerlendiren Avrupa Oluklu Mukavva Üreticileri Avrupa Federasyonu (European Corrugated Packaging Association- FEFCO) Pazar ve Çevre Direktörü Jan Grasma “Araştırma oluklu mukavvanın daha güvenli ve temiz bir ambalaj tercihi olduğunu kanıtladı. Mikrobiyolojik kirlenmeyi önlemek söz konusu olduğunda bilim, hiç şüphesiz oluklu mukavvanın plastikten daha üstün bir seçenek olduğunu gösteriyor” diye belirtti. 

Her meyvenin koruma gereksinimi farklı 

Araştırma sonuçları ve oluklu mukavvanın avantajlarını değerlendiren Olmuksan International Paper Genel Müdürü Ergun Hepvar ise şu yorumları yaptı: “Yaş meyve ve sebzenin mikrobiyolojik kirlenmesi perakendeciler için büyük bir sorun teşkil eder. Patojen bakteri söz konusu olduğunda gıda güvenliği tehlike altına girer. Bozucu bakteri söz konusu olduğundaysa raf ömrü zaten kısa olan ürünlerin ömrü daha da kısalır. Yükselen imha ve iade oranlarıyla kayıplar artar. Raftaki ürünlerin tazeliği ve albenisi gider. Tüketici beğenisi düşer. Yani paketlemede tercih edilen ambalajlar kritik rol oynar. Yaş meyve sebzeler birbirinden farklı boyutlarda, şekillerde ve dokulardadır. Koca bir karpuzla hassas bir kiraz için aynı ambalajı kullanamazsınız. Dalından rafa gelene kadar her bir mahsul kendine has zorluklar getirir; hasatlar önceden tahmin edilemez, farklı yaş-kuru özellikleri vardır ve çoğu zaman uzun mesafelerde yapılan nakliyelerde farklı koruma gereksinimleri geçerlidir. Bu nedenle meyve sebze sektöründe hem kaliteli oluklu mukavva ambalaja hem de üst düzey hizmete gereksinim vardır.”

Araştırma nasıl gerçekleşti? 

Araştırmacıların testlerinde kullanılan şeftaliler bilinçli olarak kirletilmiş oluklu mukavva ve plastik ambalajlarla paketlendi. Bu ambalajlarda aynı oranda Escherichia coli, Saccharomyces cerevisiae ve Pseudomonas spp. bulunduruldu. Sonrasında bu ambalajlarla paketlenmiş olan meyvelere geçen mikroorganizmalar ölçümlendi. Testler, meyvelerin kirlilik seviyesine, genel olarak bozulmalara bağlı olarak plastik kasalarda oluklu mukavva ambalaja göre 48 - 72 saat önce ulaştığı ortaya çıktı. Tüm şeftaliler musluk suyuyla yıkandı; bir sodyum solüsyonu ile sterilize edildi. Sonrasında sterilize edilmiş su ile durulandı ve teste sokulmadan önce hava ile kurutuldu. Depolama esnasındaki sıcaklık, satıştan önce geçen süre, her şeftalinin üzerinde oluşan yüzeysel hasarlar gibi etkileyici faktörlerin hepsi dikkate alındı. Testin sonucu tüm bunların ambalajlama malzemesinden meyveye mikrobik transferi etkilediğini, ancak bozulmuş mikroorganizmaların transferinin oluklu ambalajda her zaman daha az olduğunu gösterdi. Denemeler sırasında testler (örneğin yüksek depolama sıcaklığında), plastik ambalajda bulunan şeftalilerin yüzde 95’inin kasten kirletilmiş plastik kasalarda ambalajlandıklarından 48 saat sonra E.coli ile kirlenmiş olduğunu gösterdi. Buna karşın, yine aynı seviyede mikroorganizmalarla kirletilmiş oluklu mukavva ambalaj içerisindeki şeftalilerin E.coli kirlenme oranı hiçbir zaman yüzde 25’i geçmedi.