Siparişler 'cepten'!

e-Ticarette son dönemin hareketli yatırım alanlarından biri talebe göre teslimat servisi uygulamaları oldu. Türkiye'de bu alana odaklanan girişimlerin sayısı artarken, siparişlerde market alışverişi, yeme- içme öne çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

Türkiye'de e-ticaret büyümeye devam ederken, tüketicilerin hayatlarını kolaylaştıracak fikirler de sürekli yenileniyor. e-Ticarette son dönemin hareketli yatırım alanlarından biri de talebe göre teslimat servisi uygulamaları oldu. Türkiye'de bu modelde girişimlerin sayısı hızla artıyor. Özellikle market alışverişi ve yeme- içme siparişleri ön plana çıkıyor.

Bu girişimlerin ilk örneklerinden biri daha önce de yazdığım gibi Bitaksi'nin kurucusu Nazım Salaur'dan geldi. Salaur'un 'Getir' adlı girişimi yalnızca market alışverişi siparişlerine odaklanarak 2017'de 5 kat büyüdü. Bugüne kadar 3 milyon sipariş verilen Getir’in yıllık cirosu 100 milyon TL’yi aştı. Getir, 2018’de 4 kat daha büyüyerek 4 bin kişiye iş imkanı sağlamayı hedefliyor.

Getir'den hemen sonra karşımıza dışarıya servisi olmayan yerlerden istediğiniz siparişi alıp belli bir ücret farkıyla kapınıza getiren Kapgel, çıktı. Geniş bir ağa sahip Kapgel, İstanbul’da sabit fiyat garantisiyle hizmet vererek, kuru temizlemeciden börekçiye, kahveciden kozmetikçiye kadar farklı yerlerden sizin yerinize alışveriş yapıyor. Hatta Kapgel, 2015’te Aslanoba Capital’den 500 bin dolar yatırım alıp, 2016'da da 1 milyon dolarlık bir yatırıma imza atmış ve yabancı yatırımcıları da arkasına almıştı. İlk yılında 40 binden fazla sipariş teslim eden Kapgel uygulamasıyla 2 bin 500’den fazla mekandan veya mağazadan 30 binden fazla ürün sipariş edilebiliyor. Bu uygulamaların sayıları giderek artıyor. Aralarına Kahvenkapında, Bolbol, İstegelsin gibi birçok uygulama eklendi.

Bu alana odaklanan ve çok yeni girişimlerden olan Bikoshu, bu yıl İTÜ Çekirdek Big Bang Startup Challenge yarışması finalistlerinden biriydi. Kendini hiper-lokal pazaryeri olarak tanımlayan Bikoshu, kullanıcıların mahallelerinde bulunan restoran, dükkân ve mağazalardan online alışveriş yapabilmelerini sağlayan bir platform. Esnaf ve mahalle kültüründen ilham alarak tasarlanan Bikoshu’nun en büyük farkı; bakkaldan fırına, petshop'tan kuru temizlemeye her türlü günlük tüketim ihtiyacını son kullanıcılara aynı platformda sunabilmesi.

Lokal kahramanlar çıkacak

Bikoshu’yu 2 girişimci arkadaşıyla çocukluğundaki mahalle konseptini sanal ortama taşıma hayaliyle hayata geçirdiklerini anlatan Bikoshu Kurucu Ortağı Ceylan Ece Keremoğlu, misyonlarının mahallede eve veya işyerlerine servis yapan esnaf ve KOBİ’lerin dijital dönüşümüne öncü olduğunu da belirtiyor. Keremoğlu, çok yakında bütün Türkiye’de Bikoshu aracılığıyla internet çağına ayak uydurmuş lokal kahramanlar çıkacağına inandıklarını ifade ediyor. Bikoshu'nun üye işyerlerinden komisyon almadığını vurgulayan Keremoğlu, şunları anlatıyor: "Aylık üyelik paketleri üzerinden çalışıyoruz. Bu durum üye işyerleri için oldukça avantajlı. Sizin emeğiniz sizin kazancınız sloganı ile komisyonsuz bir model oluşturduk. Bu avantajdan sadece üye işyerleri değil tüketiciler de yararlanıyor tabii. Komisyon masrafından kurtulan üye işyerleri kendi müşterilerine bir sonraki alışverişlerinde kullanılmak üzere yüzde 20’e varan oranlarda sadakat puan, yani Bikoshu’nun sanal parası, Bi- Nakit tanımlıyor. Böylece mahalle sakini ve esnafının karşılıklı olarak birbirini destekleyerek mahalle dayanışmasının en güzel örneklerinden birini sergilediğini görüyoruz. 2018 yılında Türkiye’de bir ilke imza atıp Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başladık. Mahallede kripto para ile alışveriş yapmanın yolunu da ilk biz açmak istedik."

Sanal sipariş en çok yemekte

Şu anda hitap ettikleri pazarda sanal siparişin en yaygın olarak kullanıldığı kategorinin yeme-içme sektörü olduğunu kaydeden Keremoğlu, "Hem esnaf hem de tüketici sanal siparişe alışmış ve kanıksamış durumda, dolayısıyla en çok fast-food, lahmacun ve kebap gibi yeme-içme sektöründen sipariş alıyoruz, öte yandan market siparişi hızla büyüyen bir diğer kategorimiz" dedi.

Ağustos 2017’de yola çıkan Bikoshu’da siparişler hızla artıyor. Aralık 2017’de aylık 2 bin sipariş miktarına ulaştı. Şu an için 450’den fazla işyeri mevcut. Şimdiye kadar yaklaşık 350 bin TL’lik siparişin verildiği uygulamanın indirme sayısı ise 16 binden fazla. Şişli, Beşiktaş, Sarıyer, Ataşehir ve Çekmeköy en aktif olduğu bölgeler.

Teslimat uygulamalarında en önemlisi süre!

Yüksek akıllı telefon penetrasyonu ve mobil internet kullanımı dikkate alındığında, mobil ticaret, Türkiye'de e-ticarete ivme kazandıran önemli kanallardan biri haline geldi. Türkiye'de e-ticaret işlemlerinin yaklaşık yüzde 19'u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleşti. Mobil ticarette büyüyen alanlardan biri olan teslimat uygulamalarından öne çıkan en önemli şeylerden biri ise vaad edilen süreler. 10 dakika ile başlayan süreler bir saate kadar uzanabiliyor. Klasik marketlerin ya da restoranların siparişleri geciktiği için tüketicilerin çoğunun tercihi de bu hızlı uygulamalar oluyor. TÜİK'e göre 2015-2016 Nisan döneminde, internet üzerinden alışveriş yapan bireylerin yüzde 24.9'u sorun yaşamış. Bu sorunların başında, yüzde 44.9'u ise ‘teslimatın belirtilenden daha yavaş olması... Bu nedenle bu teslimat modeline yönelecek girişimciler, adımlarını atarken teslimat sürelerinde hızlarını da planlamaları gerek.

Bu konularda ilginizi çekebilir