ODTÜ Kuzey Kıbrıs, 'SürMer' ile çevre enerji ve su politikalarına yön verecek

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün 2016-2017 akademik açılış töreni gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

KKTC - ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün yeni Rektörü Prof. Dr. Nazife Baykal, 2017'de faaliyete geçmesini bekledikleri Sürdürülebilir Araştırmalar Merkezi'nin (SürMer) uzun vadede, KKTC ve Türkiye'de sürdürülebilirlik ile ilgili politika ve projelere teknik destek sağlayacağını, bu alandaki politikalara yön vereceğini söyledi. Baykal, "SürMer'in kısa sürede uluslararası bilimsel tanınırlık elde edip KKTC ve Türkiye'nin kalkınmasında önemli rol oynayacağını ümit ediyoruz" dedi.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün 2016-2017 Akademik Açılış Töreni gerçekleştirildi. Açılışın ardından ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün yeni Rektörü Baykal, gelecek dönem çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. ODTÜ Kıbrıs'ın, 11 yılda kuruluş ve olgunlaşma sürecini tamamladığını belirten Baykal, "Şu anda ODTÜ'nün Ar-Ge'de sahip olduğu 60 yıllık birikimini, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) tüm paydaşların hizmetine sunma konusundaki misyonumuzu yerine getirebiliriz" dedi. "Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerinin genişletilerek KKTC'ye katkı yapması önceliklerimiz arasında olacak" diye konuşan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genç, dinamik, esnek bir üniversiteyiz. Dönüşüm yaratacak enerji, cesaret ve potansiyelimiz var. Lisans alanında buraya özgü yeni programlar açacağız. Enerji, çevre ve su üçlüsüne son derece duyarlıyız. Sürdürülebilir Araştırmalar Merkezi'miz (SürMer) kuruluş aşamasında. 2017'de faaliyete geçmesini bekliyoruz. SürMer'de, sürdürülebilirlik alanındaki tüm çalışmalarımız ile 'Yeşil Kampus İnisiyatifi' çalışmalarımızı tek çatı altında toplayacağız. Uzun vadede, KKTC ve Türkiye'de sürdürülebilirlik ile ilgili politika ve projelere teknik destek sağlayacak, bu alandaki politikalara yön 13 Kasım'daki 37. İstanbul Maratonu'nu koşacağını belirten Prof. Dr. Nazife Baykal, "Eğitim bir maratondur. Büyük bir hevesle başlarsınız. Koşarken çoğu zaman bitmiş hissedersiniz ama pes etmezseniz yolu bitirebilirsiniz. Ben de maratonda koşarak, öğrencilerime 'pes etmeyin' çağrısı yapacağım" dedi. verecektir. SürMer'in kısa sürede uluslararası bilimsel tanınırlık elde edip KKTC ve Türkiye'nin kalkınmasında önemli rol oynayacağını ümit ediyoruz."

Hedef; yeni yurt ve eğitim binası

Baykal, "ODTÜ'lü olarak 'yakın çevremizden başlayarak dünyayı değiştirebiliriz' diyoruz. Kalkanlı'dan başlayıp Güzelyurt'a, Kıbrıs'a, ülkemize ve dünyaya bir katkı sağlamalıyız. Benim planım öncelikle bir yurt ve eğitim binası yapmak" diye konuştu. Baykal, ODTÜ Kıbrıs'ın 11 yıllık gelişim sürecinde yoğun emek harcayan Prof. Dr. Ahmet Acar, Prof. Dr. Turgut Tümer ile Prof. Dr. Nebi Sümer ve tüm çalışanlara teşekkürlerini sundu.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök de yürüttükleri Ar-Ge faaliyetleri, oluşturulmaya başlanan ODTÜ'nün Kurumsal Bağış Ofisi (Fundraising Office), Araştırma Parkı, Tasarım ve İnovasyon Merkezi (ODTÜ Tasarım Fabrikası), Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİLTEMM) ve ODTÜ Teknokent hakkında bilgi verdi.

YILIN YEŞİL BEYNİ 2016 YARIŞMASINI KAZANANLARA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Akademik açılış töreninde, bu yıl beşincisi düzenlenen, ‘Yılın Yeşil Beyni 2016’nın şampiyonlarına ödülleri de verildi. Yarışmada, üniversiteler kategorisinde, “Microalgal Wastewater Treatment: Scope of Magnetic Separation and Aquaporin Proteins’ başlıklı projeleriyle Indian Institute of Technology Kharagpur’dan Ashutosh S. Chauhan ve Shruti Sarode birinci oldu. Liseler kategorisinde ise ‘Etil Alkolün Yanma Enerjisinin Zenginleştirilmesi Üzerine Bir Çalışma’ başlıklı projeleriyle Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları Özel Fen Lisesi’nden Fikret Emre Öcal ve Mehmet Hasip Özden birinciliği elde etti. Yarışmada birinci olan takım 1000 euro, ikinci 750 euro, üçüncü 500 euro ve KKTC gezisi ile ödüllendirildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir