Manisa Ar-Ge Merkezi sayısını 16’ya çıkarabilir

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Manisa’da 9 Ar-Ge Merkezi bulunduğunu belirterek 7 işletmenin daha Ar-Ge kurmaya uygun olduğunu vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) -  Sanayicilerin sorun ve isteklerini dinleyip Ar-Ge çalışmalarını anlatmak üzere Manisa’ya gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Manisa’da 9 Ar-Ge Merkezi bulunduğunu belirterek 7 işletmenin daha Ar-Ge kurmaya uygun olduğunu söyledi. 

Ar-Ge çalışmalarının firmaların ve ülkenin geleceği için büyük önemi olduğunu vurgulayan Aslan, Manisa’daki bu 7 firmanın bir an önce  Ar-Ge çalışmalarına başlamaları arzusunda olduklarını, Bakanlık olarak her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda düzenlenen Ar-Ge Merkezleri konulu toplantıda 24 farklı sektörün temsilcileri ile belirli aralıklarda yaptıkları toplantıda yaşanan sorunları dinlediklerini söyleyen Aslan, “Manisa’da var olan 9 Ar-Ge Merkezi dışında, Manisa’daki firmaların bünyesinde çalışan mühendis ve meslek yüksek okulu mezunları sayısına baktığımızda 7 işletmenin daha Ar-Ge Merkezi kurmak için yeterli çalışan sayısına sahip olduğunu görüyoruz. Türkiye genelinde Ar-Ge Merkezlerinin sayısının artırılması lazım. Biz de bu amaçla mevzuatı düzenleyeceğiz. Ar-Ge Merkezi kuramayacak olan işletmeler Celal Bayar Üniversitesi bünyesindeki Teknopark’tan yararlanabilirler” diye konuştu. Rekabetçiliğin çok fazla üretmek ya da çok fazla satmakla ilgili bir durum olmadığını belirten Aslan, "Yükte hafif pahada ağır olan ürünler üretmek zorundayız. Hem bilgiyi üreteceğiz, hem teknolojiyi geliştireceğiz ve katma değeri yüksek ürünlerle böylelikle rekabetçi yapımızı üst noktalara çıkartmış olacağız. Yeni ekonomik kavram, bilgiyi ne kadar çok ürünlerin içine gömüyorsanız, ihracata yönelik yapılan çalışmalarda kilogram başına fiyatlarınızı o kadar artıyorsunuz demektir " diye konuştu.

Ar-Ge Merkezlerinde 23 bin araştırmacı bulunuyor

Ocak ayında başlayan uygulamaya göre bundan sonraki dönemde sektörün yapacağı iki şey olduğunu bildiren Aslan,  bunlardan birincisinin kullanılmış olan teknoloji yoğunluğunun artırılması, diğerinin üretilen ürünlerin orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünleri içinde olabilirliğini sağlamak olduğunu belirtti. Bunu sağlamak için yatırım gerektiğini ifade ederek, “Harcayamayacak kadar çok paramız var. Yapmanız gereken, gurur duyarak söylüyorum, proje yapıp getirmeniz. Ar-Ge Merkezlerinin kurulmasında üniversite, kamu ve özel sektörün ortaklaşa çalışması lazım. Şu an AR-GE Merkezlerinde 499 doktora, 5 bin 146 yüksek lisans mezunu, toplamda 23 bin araştırmacı personel bulunuyor. Bugüne kadar 10 milyar TL’nin üzerinde harcamanın yapıldığını bu merkezlerde 6 bin proje üretildi, 4 bin proje ile çalışmalar sürüyor” dedi.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Sait Türek, bölgenin ve şehrin büyük hedeflerine ulaşmak için sanayicilerin, kamu kurumlarının ve üniversitelerin hep birlikte bir koordinasyon içerisinde hareket etmesi gerektiğini söylerken, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ali Bankoğlu, kentin ekonomik verileri, ekonomideki yeri ve sahip olduğu potansiyele değindi.

CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, bilim ve teknoloji olmadan sanayi olamayacağını belirterek, “Türkiye’nin bugün halen devam eden cari açık probleminin temelinde ülkenin kısmen teknolojide dışa bağımlı olması gerçeği yatıyor. Son on yılda ekonomi ve sanayi politikalarının temeline teknoloji koyan bir yönetim anlayışı olduğunu gördük. Bunun en çarpıcı göstergesi Ar-Ge harcamalarının gayri safi yurt içi hasıla içindeki payında meydana gelen artış. CBÜ’de üretilen proje sayısı arttı ve daha da artacak. Öğretim üyeleri sanayiye açılma, proje hazırlama ve alma konusunda çok istekli, heyecanlı ve hazırlar.

Toplantıya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, yanında firma temsilcileri ile firmaların Ar-Ge sorumluları da katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir