OSB yönetimi, demiryolu bağlantısı ile limana daha kolay ulaşmak istiyor

Toplam alanı 7.3 milyon metrekareyi bulan OSB’de büyüklükleri 3 bin ile 350 bin metrekare arasında değişen parseller ile talebe cevap veriliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK / DÜNYA Gazetesi Kayseri Bölge Temsilcisi

Kayseri’nin sanayideki yatırım talebini karşılamak üzere kurulan ve tüm tahsisler bittiğinde kente 20 bin kişilik ek istihdam sağlaması öngörülen İncesu OSB’de, son dönemde lojistik anlamda dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Demiryoluna sınırı olan bölgede, demiryolu taşımacılığını kolaylaştırmak için 200 dönüm büyüklüğünde bir arazi ‘Devlet Demir Yolları (TCDD) Yük İndirme Bindirme Merkezi’ olarak planlandı. TCDD tarafından da uygun görülen ve projesi devam eden çalışma ile Mersin Limanı’na olan 285 kilometrelik mesafe iltisak hattı ile daha kolay ulaşılabilir hale gelecek. Aynı şekilde bölgenin Kayseri OSB ile olan mesafesinin de yeni yapılan güney çevreyolu ile fark edilir seviyede kısalması, yatırım açısından parsel arayan sanayici açısından da yatırımların bölgeye kaymasını sağladı.

Kayseri-Adana Devlet Karayolu üzerinde, 740 hektarlık alanda 1996 yılı itibarıyla kurulan İncesu OSB’de 2003 yılında başlayan yol, su ve elektrik gibi altyapı çalışmaları 2006 yılında tamamlandı. İlk tesisin 2006’da açıldığı bölgede 2009 yılında doğalgazın gelmesiyle birlikte yatırımlar hız kazandı. Kent merkezine 37 kilometre mesafede bulunan ve demiryoluna ise sınırda yer alan İncesu OSB, bugün itibarıyla ilave 1.3 milyon metrekarelik alanı yatırımcıya açıyor. Toplam alanı 7.3 milyon metrekareyi bulan OSB’de büyüklükleri 3 bin ile 350 bin metrekare arasında değişen parseller ile talebe cevap veriliyor.

Faal firma sayısı bu yılın sonunda 45’e çıkacak

150 sanayi parselinden 144’ünün yatırımcıya tahsis edildiği İncesu OSB’de oluşan önemli yatırımcı profili OSB’nin geleceği adına olumlu mesajlar veriyor. Bugün itibarıyla bölgede seramikten taş yününe, süngerden ısı yalıtımına, geri kazanımdan tekstil üretimine kadar birçok alanda 30 firma faaliyet gösteriyor. Farklı bir ifadeyle karma bir yapıda kurulan bölgede halen 30 firmanın projesi ise inşaat halinde. 84 parselin ise proje aşamasında olduğu OSB’de yeni yatırımların tamamlanması ile yıl sonuna kadar faal firma sayısının 45’e ulaşması planlanıyor. Halen bölgede iki adet boş parsel bulunurken,ilave alanda farklı büyüklüklerde toplam 900 bin metrekare boş alan bulunuyor. Aralarında Filli Boya, Turkuaz Seramik, Terrawool ve Form Sünger gibi ulusal ölçekli firmaların da yer aldığı yatırımcılarla büyümeye devam eden OSB’de, bölgedeki yatırımların tamamının faaliyete geçmesi ile Kayseri istihdamına 20 bin kişilik katkı sağlaması öngörülüyor.

Sanayinin ihtiyaç duyduğu elektrik yenilenebilir enerjiden karşılanıyor

İncesu OSB’nin yatırımcı açısından tercih edilirliğini artıran etkenlerden birini de tüm altyapı yatırımlarında sürdürülebilirliğin gözetilmesi meydana getiriyor. Taşımadan arıtma tesisine, yenilenebilir enerjiden çevre düzenlemesine kadar tüm süreçlerinde karbon emisyonunu düşürecek adımlar atan bölge yönetimi, bu yönüyle de daha yaşanabilir bir Kayseri hedefini desteklemiş oluyor. Son olarak devreye alınan günlük 500 metreküp kapasiteli arıtma tesisi ile altyapı çalışmalarında önemli bir eşiği atlayan OSB’de, ayrıca 11 kilometrelik yolun üst kaplaması kilitli beton parke ile tamamlandı. Ayrıca bölgede kalan 8 kilometrelik yolun da kısa bir süre içinde tamamlanması planlanıyor. Yanı sıra çevre düzenlemelerini de önemseyen Osb yönetimi, bölgeye bugüne kadar 50 bin ağaç dikti.

Buna ilave bölgenin su ihtiyacı, OSB’de bulunan DSİ’den onaylı iki adet su kuyusundan sağlanıyor. 5 bin tonluk su deposuna gönderilen su, buradan bölge şebekesine dağıtılıyor. Bölgedeki parsellerin yüzde 80’inin kanalizasyon hattı çekildi. Kalan kısmı ise ilave alan ile birlikte yapılmaya başlanacak. Ayrıca bölge fiber optik kablo altyapısını tüm parsellere ulaştırmış durumda. Bölgede dikkat çeken yatırımların başında ise sanayicinin elektrik ihtiyacının güneş enerjisi santralinden karşılanması geliyor. Halen 15.2 MW’lık kurulu güce sahip GES’i bulunan bölgede firmaların yıllık bazda tükettiği elektriğin yüzde 80’i bu santralden karşılanıyor.

Bölgedeki sanayi kolları incelendiğinde ise bugün itibarıyla 250 bin metrekarelik kapalı alanda üretim söz konusu. Yapı kimyasalları, ilaç, sünger ve kalem imalatının öne çıktığı bölgede, 2016 yılında 12 fabrika işletmeye açıldı. Bölgedeki çalışmalar hakkında bilgiler veren İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, “Bugüne kadar tahsisi yapılan 4 milyon metrekarelik alanın, yaklaşık 2 milyon metrekarelik bölümünde, üretimle inşaat iç içe yürüyor. İnşaat halindekilerin bir bölümü bu yıl üretime geçecek. Karma OSB olduğumuz için mobilyadan geri kazanıma, çelikten makineye kadar birçok sektörden dev oyuncuları bölgemizde göreceğiz” ifadelerini kullandı.

İncesu OSB hakkında...

- Bugün itibarıyla OSB'nin toplam alanı 7.3 milyon metrekareyi buluyor.

- Yatırımcıya açılan ilave alanın büyüklüğü 1.3 milyon metrekareye ulaştı.

- OSB'de halen 30 firma faaliyet gösteriyor.

- OSB'nin tamamı faaliyete geçtiğinde 20 bin kişilik istihdam hedefleniyor.

- İncesu OSB bünyesinde proje aşamasında 84 adet parsel bulunuyor.