'Çeki dolandırıcılık haline getirenler var'

ASO Başkanı Özdebir, çeki dolandırıcılık haline getirenler olduğunu ve kendi başına da 300 bin liraya mal olan bir olay geldiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, gazetecilerle biraraya geldi. Çek kanunu ile ilgili şikayetlerin sürdüğünü kaydeden Özdebir, yeni çek kanununda hapis cezası kaldırıldığı için ortada bir suç bulunmasına rağmen cezasının olmadığını belirterek, "Bu işi dolandırıcılık haline getirenler var" dedi.

Alacaklı açısından, borcun ödenmesi noktasında sıkıntı yarattığı için eski yasadaki hapis cezası uygulamasına karşı çıktıklarını kaydeden Özdebir, "Bana göre yapılması gereken başka şeyler var. Banka bir kağıt çıkartıyorsa, banknot gibi bu tedavülde bulunuyorsa bunun bir ağırlığının olması lazım" dedi. Özdebir, bankaların, çek defteri verirken daha seçici olması gerektiğinin altını çizdi.

Ekonomik suça ekonomik ceza verilecekse çeki keşide eden gerçek kişiyi ekonomik faaliyetlerden kısıtlayacak birtakım tedbirler alınabileceğini ifade eden Özdebir, "Çeki imzalayan kişinin, çekin parasını ödeyene kadar, parayla ilgili hiçbir operasyonda bulunamaması" yönünde düzenleme yapılmasının önemine değindi.

Mevcut durumda çekin ödenmemesinin suç olmasına rağmen cezasının bulunmadığını kaydeden Özdebir, bu işi dolandırıcılık haline getirenler olduğunu, kendi başına da 300 bin liraya mal olan bir olay geldiğini söyledi. Özdebir, karşılıksız çeklerle ilgili bankaların karşılama oranlarının da daha yüksek olması gerektiğini dile getirdi.