Destekleme 'Kurul'dan geçti fındıkçının yüzü güldü

Fındık üreticisine telafi edici ödeme yapılmasına dair karar yayınlanınca, sektörde herkesin yüzü güldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
150 TL
Dekar başına 
2012 yılı için 
destek miktarı 
 
160 TL 
Dekar başına 
2013 yılı için 
destek miktarı 
 
170 TL
Dekar başına 
2013 yılı için 
destek miktarı 
 
<font style="color: red;"><blink>DÜNYA duyurmuştu</blink></font>
 
24 Ağustos 2012 tarihli gazetemizin Piyasa sayfasında Ali Ekber Yıldırım'ın imzası ile çıkan "Fındığa 3 yıl daha destek" başlıklı haberimizde, alan bazlı desteklerin Bakanlar Kurulu'na sunulduğu ve desteklerin süreleri duyurulmuştu.  Haberimizde bu desteklerin yıllık Türkiye'ye maliyetinin 800 milyon lira olduğu da söylenmişti.
 
Murat GÜRSOY

ORDU - Resmi Gazete'de Bakanlar Kurulu'nun fındık üreticilerine alan bazlı gelir desteği ve alternatif ürüne geçen üreticilere telafi edici ödeme yapılmasına dair kararı yayınlanınca, fındık sektöründe her kesimin yüzü güldü. Hem ihracatçılar hem üretici birlikleri hem de ziraat odaları haberi sevinçle karşıladı. 
 
Resmi Gazete'ye göre, fındık üretici belgesine sahip kamu kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere 2012 yılı ürünü için dekar alana 150 lira, 2013 yılı için dekar alana 160 lira ve 2014 yılı ürünü için dekar alana 170 lira alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılacak.
 
Alan bazlı gelir desteği başvuruları, 2012 yılı için kararın yayımından 30 Nisan 2013, 2013 yılı için kararın yayımından 31 Aralık 2013, 2014 yılı için ise 1 Ocak 2014'ten 31 Aralık 2014 mesai bitimine kadar yapılabilecek.
 
Öte yandan ruhsatsız fındık bahçelerini sökerek alternatif ürüne geçen kurum ve kuruluşları hariç gerçek ve tüzel kişilere, 2012-2014 yılları arasında telafi edici ödeme yapılacak.
 
2012 yılı için telafi edici ödeme başvuruları kararın yayımından 30 Nisan 2013 tarihine kadar devam edecek. 2012 yılı için başvuranlara, ilk yıl için dekara 300 lira, ikinci ve üçüncü yıl için dekara 150'şer lira olmak üzere dekara toplam 600 lira ödeme yapılacak.
 
2013 yılı için telafi ödeme başvuruları, kararın yayımı tarihinde başlayarak 31 Aralık 2013 mesai bitiminde sona erecek. 2013 yılı için başvuranlarda, ilk yıl için dekara 300 lira, ikinci yıl için dekara 150 lira olmak üzere toplam 450 lira ödenecek.
2014 yılı için telafi edici ödeme başvuruları, 1 Ocak 2014'te başlayacak ve 31 Aralık 2014 mesai bitimine kadar devam edecek. 2014 yılı için başvuranlara dekara 300 lira ödeme yapılacak.
 
Üreticilere yapılacak ödemeler, Ziraat Bankası aracılığıyla gerçekleştirilecek. Üreticilere yapılacak toplam ödeme tutarının yüzde 0,2'si, bu bankaya hizmet komisyonu olarak ödenecek.
 
Bayraktar: Fındığın desteklenmesi Fiskobirlik'in desteklenmesidir
[PAGE]
Bayraktar: Fındığın desteklenmesi Fiskobirlik'in desteklenmesidir
 
 
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar "Üreticimiz adına mutluyuz. Fındık sektöründe olumlu yansıyacaktır. Fiskobirlik olarak dünyanın en büyük üretici birliğiyiz. Üreticimizin desteklenmesi demek Fiskobirlik'in desteklenmesi demektir. Fiskobirlik olarak üreticimizin en büyük sigortası olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu. 
 
Oğuz: Emeği geçenleri kutluyorum
[PAGE]


Oğuz: Emeği geçenleri kutluyorum

 
Konuyla ilgili DÜNYA'ya açıklamada bulunan Karadeniz Fındık İhracatçı Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy,  "Her zaman söylediğimiz gibi Türk fındık üreticimizin güçlü kılınmasını ve alan bazlı desteklerle desteklenmesini savunduk. Üreticimiz ve fındık sektörü açısından olumlu bir gelişmedir. Emeği geçenleri kutluyorum" diye konuştu. 
 
Gürsoy: Fındığın bütün ailesi mutlu
[PAGE]


Gürsoy: Fındığın bütün ailesi mutlu

 
Ulusal Fındık Konseyi ve Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, kararın fındık sektörünün tamamı için güzel bir gelişme olduğuna dikkat çekerek,  "Sektörümüz bir aile. Karar ailemizi mutlu etmiştir. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu. 
 
Şenocak: Doğu Karadeniz daha çok desteklenmeli 
[PAGE]


Şenocak: Doğu Karadeniz daha çok desteklenmeli 

 
Kararı sevinçle karşıladıklarını anlatan Şenocak Fındık Entegre Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak, " Sayın Başbakanımızı ve Tarım Bakanımızı kutluyorum. Doğu Karadeniz fındık üreticisinin daha fazla desteklenmesini de bekliyoruz" dedi. 
 
Özongun: Güçlü sektör için güçlü üretici lazım
[PAGE]


Özongun: Güçlü sektör için güçlü üretici lazım

 
İstanbul Fındık İhracatçı Birliği Başkanı Ufuk Özongun ise güçlü bir fındık üreticisini ortaya çıkarma adına yapılan bu desteklerin sektörü daha da güçlendireceğinin altını çizerek, "Sektörümüz adına kararı doğru buluyor ve destekliyoruz. Fındık üreticimizin güçlü kılınmasını dünden bugüne hep destekledik" şeklinde konuştu. 
 
Çebi: Fındığın geleceği  için karar doğru
[PAGE]


Çebi: Fındığın geleceği  için karar doğru

 
Çebi Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çebi de karar hakkında şunları söyledi: "Fındığın geleceği için karar doğrudur. Bu destekler bölge ekonomimize daha büyük katkı sağlayacaktır. Üreticimizin yüzünün gülmesi demek bizlerin de yüzünün gülmesi demektir" açıklamalarını yaptı. 
 
Poyraz: Strateji başarılı devam ediyor
[PAGE]


Poyraz: Strateji başarılı devam ediyor

Poyraz-Poyraz Fındık Entegre Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, "Hükümetin fındık stratejisi başarılı bir şekilde devam ediyor. Fındık ihracatımız miktar bazında devamlı artıyor. Üreticimizin güçlü kılınması için alan bazlı destekleme primlerini hep destekledik" dedi. 
 
 
Akbaşlı: Sosyal devlet olmanın gereği yapıldı
[PAGE]


Akbaşlı: Sosyal devlet olmanın gereği yapıldı
 

Giresun Ziraat Odası başkanı Özer Akbaşlı buradan sayın Başbakanımıza ve Tarım Bakanımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Türk Fındık üreticisi ne kadar güçlenirse fındık sektörümüz de yüzler güler. Şimdi sıra Tarım il müdürlüklerinin üreticimize seslenerek ödemeler için açıklama yapmasına gelmiştir. Fındık üreticimiz açısından ve sektör açısından bu ödemeler çok önemlidir. Sosyal devlet olmanın gereği yapılmıştır.