Gözler Merkez Bankası'na çevrildi

TCMB'nin aralık ayındaki kritik Fed toplantısı öncesi son PPK toplantısı bugün yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz tarafında bir adım atmak için ABD Merkez Bankası'nı (Fed) bekleyeceğini işaret etmesi nedeniyle Fed'in Aralık'taki kritik faiz toplantısı öncesi son PPK toplantısı bugün yapılacak. Sonuçları saat 14:00’te paylaşılacak toplantıda; kKısa vadeli faizlerde bir değişikliğe gidilmesi beklenmiyor.

Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gideceği beklentilerinin daha da yaygınlaşmasına karşılık analistler, TCMB'nin Fed sonrası piyasa tepkisini görmeyi tercih edebileceğini, TL'deki değerlenme de dikkate alındığında faiz artırımı yapmayabileceğini belirtiyor.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini yüzde 10.75 seviyesinde tutuyor. Bankaların ortalama borçlanma maliyeti ise dün itibariyle yüzde 8.77 seviyesinde seyrediyor.

Fed yetkilileri yedi yıl sıfıra yakın seyreden faiz oranlarının Aralık ayında artırılacağı sinyallerini vermeye devam ederken, vadeli işlem kontratlarına göre Fed'in Aralık ayında faiz artıracağına verilen olasılık yüzde 64'ten yüzde 72'ye yükseldi.

Dolar/TL, 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750'ye kadar yükselmiş ve TL'nin dolar karşısında yılbaşından bu yana değer kaybı da yüzde 24'e ulaşmıştı. Dolar/TL bu sabah 2.85 seviyelerinde.