İBB Lale Müzesi kurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Bir devre adını veren, doğu kültür ve mitolojilerinde özgün bir yere sahip olan laleyi İstanbul'a yeniden kazandıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi, lale kültürünü gelecek kuşaklara ulaştırabilmek amacıyla İstanbul Lale Vakfı ile Emirgan Korusu'nda Lale Müzesi kurdu.
 
20130320.140251_istanbul54_2085053.jpg
 
Laleyle ilgili çalışmalar yürütecek olan İstanbul Lale Vakfı, ilk projesi ''Lalezar''ı akıllı telefon kullanıcıları için hayata geçirdi. Uygulama sayesinde akıllı telefon kullanıcıları, Emirgan Korusu'ndaki barkodlu lalelerin bütün özelliklerine ulaşılabilecek.
 
[PAGE]
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek, ''Dünyada başta Hollanda olmak üzere birçok ülkede lale müzesi var ancak bu ülkelerin laleyle ilgili geçmişi o kadar yok. Orta Asya'dan gelirken getirdiğimiz at eğerlerinde, kaftanlarda, kılıçlarda, ibriklerde ve duvar süslerinde lale var. Biz daha çok kültür materyaline sahibiz. İşte bu nedenle bu materyallerin toplanıp sergilenebileceği müze oluşturma fikri doğdu'' dedi.
 
20130320.140302_istanbul56_2085055.jpg
 
[PAGE]
 
İstanbul Lale Vakfı'nın sadece lale türlerinin geliştirilmesi ya da kültürün çoğaltılması konusunda çalışmalar yürütmeyeceğini dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İstanbul Lale Vakfı, farklı konularda, İstanbul, Türkiye hatta dünya ölçeğinde hedefleri olan bir vakıf oldu. Lale İslamiyette Allah'ı, birliği ifade eden bir çiçek. Allah bütün dinlerde tek. Lalenin de bu anlamda dünyada bilinirliği ve tek dili var. Lale yaşam biçimimiz ve tarihten gelen bir öge. Kadınlarımızın, kızlarımızın adlarındaki bir isim. Bu tekrardan yaşatılacak. Bireysele indirdiğiniz zaman bir üretim konusu, Türkiye'de tekrar gündeme gelecek. Türkiye'de lale üretimi 9 yıl önce sıfırken, bugün yüz milyonlara yakın çalışma var.''
 
20130320.140307_istanbul57_2085056.jpg
Şimşek, İzmir'in Bayındır ilçesine bağlı Turan köyünde lalenin bir değişik türü olan Turan nergisini incelediklerini anlatarak, bu çiçeğin çoğaltılması, ülkeye ve ekonomiye kazandırılması için çalışma başlattıklarını, vakfın bu tür çalışmalara öncülük edeceğini söyledi.
 
[PAGE]
 
Tarihi at ahırları müzeye dönüştürüldü
Şimşek, Emirgan Korusu'nda Osmanlı dönemine ait eski at ahırları olarak bilinen yerin restore edilerek müzeye dönüştürüldüğünü belirtti.
 
20130320.140313_istanbul58_2085057.jpg
İçinde iki sergi salonu bulunan müzenin bin 500 metrekarelik alandan oluştuğunu ifade eden Şimşek, sergi salonlarından birinin, objeler tamamlandıktan sonra müze olarak hizmet vereceğini, diğerinin de sanatsal etkinliklerde kullanılacağını söyledi.
Müzede yer alacak objelerle ilgili yelpazeyi geniş tuttuklarını anlatan Şimşek, ''Lale dikmeye yarayan bir saban, lale ayıklama eleği, el yazması tezhibin üzerindeki lale motifi, lale broşu, özel kurutulmuş lale çiçeği... Laleyle alakalı kitaplardan, baskılara kadar her şeyi bu müzede barındırmak istiyoruz. Dünyadaki Lale Müzesi örneklerinde bu objelerin hepsi bir arada var. Hollanda'daki lale müzesinde, günümüze yakın döneme ait objeler sergileniyor, bizim müzemizde çok daha tarihsel ve manevi değeri fazla objeler yer alacak.''
 
[PAGE]
 
20130320.140318_istanbul59_2085058.jpg
''Lalezar'' ile laleler artık cepte
Şimşek, İstanbul Lale Vakfı'nın ilk projesinin bu yılki Lale Festivali'nde tanıtılacağını söyledi.
Lale zamanı park ve bahçeleri dolaşanların, lalelerin ismini, özelliğini merak ettiğini anlatan Şimşek, şu bilgileri verdi:
''Tabelalar koyuyoruz ama okuyabilen var, okuyamayan var. Herkesin elinde artık akıllı telefon var. İstanbul Lale Vakfı, bu telefonlar için 'Lalezar' adında bir uygulama hazırlattı. Lalelerin yanına barkod koyacağız. Bu barkodlar 'Lalezar' uygulamasıyla okutulunca, o laleyle ilgili bütün bilgiler karşınıza gelecek. Bu uygulamayla İstanbul'daki lale bahçelerinin yerleri görülebilecek. İsteyen kullanıcılar, birbirinden farklı lale ve lale bahçesi resmini duvar kağıdı olarak telefonuna indirebilecek. Sosyal medyada da paylaşım yapılabilecek. Adreslerini bıraktıkları taktirde kullanıcılara çeşitli çekilişlerle belki lale soğanı, belki de bir lale gönderme imkanımız olacak'' dedi.
 
Kentte bu yıl 30 milyon lale ve sümbül açacak
Şimşek, Lale Festivali'nin 1-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceğini, açılışın ise 7 Nisan'da yapılacağını kaydetti.
Festival merkezlerinin Emirgan Korusu ve Göztepe Gül Bahçesi olacağını belirten Şimşek, festival kapsamında tenis turnuvası gibi farklı etkinliklere de yer vereceklerini dile getirdi.
İstanbul'da bu yıl 70'i ağırlıklı olmak üzere 270 tür lalenin açacağını anlatan Şimşek, bunların; Soğanlı Bitkiler Parkı, Göztepe Gül Bahçesi, Büyükçamlıca, Küçükçamlıca, Hıdiv Çubuklu, Beykoz, Fethipaşa, Emirgan, Yıldız ve Beykoz Korusu ile Gülhane Parkı'nda görülebileceğini söyledi.
Şimşek, 13 milyon 500 bin lalenin toplam maliyetinin 2 milyon 902 bin 500 lira olduğunu belirterek, ilçe belediyeleri ve özel sektör de dahil edildiğinde kentte bu yıl 30 milyon lale ve sümbülün açacağını kaydetti.