Manyas Barajı'nda alabalık üretilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



BALIKESİR - Su tutulmaya başlandığı 2009 yılında balıkçılığın gelişmesi adına sazan yavrusu bırakılan Manyas Barajı'nda girişimci bir çift de alabalık üretimine başladı.

Manyas Ovası'nın sulanması yolunda yürütülen çalışmalar kapsamında ilk olarak Manyas Barajı hayata geçirildi.
Sulama, taşkın koruma, enerji ve çevre amaçlarıyla 1993 yılında Kocaçay üzerine kurulmaya başlanan Manyas Barajı, DSİ'nin özellikle son yıllarda yaptığı yoğun çalışmayla 2009'da tamamlandı.
Yaklaşık 400 milyon metreküp su tutma kapasiteli olan 74 metre yüksekliğindeki baraj, yılda 46,5 GWh elektrik üretecek ancak bölge çiftçisini yakından ilgilendiren yönüyle 35 bin hektarlık alanı sulayacak.
Yapımının tamamlanmasının ardından barajda 2009 yılında su tutulmaya başlandı. O yıllarda barajda balıkçılığın gelişmesi adına sazan yavrusu bırakıldı.
Sazanlar bugüne kadar büyüdü, üredi ve çoğaldı. Salur ve Çevre Köyler Su Ürünleri Kooperatifi, sazan balıkçılığı için Manyas Barajı'nı 3 yıllığına kiraladı ve üyeleri, bu yıl içinde tekne ve kayıklarla açılarak balık avlamaya başlayacak.

Manyas Barajı'nda alabalık üretimi yapılacak

Muğlalı girişimci bir çift de Manyas Barajı'nda alabalık üretimi için çiftlik kurdu. Belma ve Tuncar Keser, alabalık üretimi için DSİ'den yıllığı 20 bin lira olmak üzere 10 yıllığına bir bölüm kiraladı.
Tuncar Keser, 20 metre çap ve 8 metre derinliğe sahip 30 alabalık kafesini baraja yerleştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Baraj gölünde yıllık alabalık üretimimizi, 3 bin tonun üzerinde planladık. Bu, yılda 3 milyondan fazla alabalık anlamına geliyor. Amacımız, baraj gölünde alabalık üretimini geliştirmek. Manyas Barajı, alabalık üretimi için çok uygun, biz de bunu değerlendirmek ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak istiyoruz. Yeni barajın ilk alabalığını biz üreteceğiz. Sofralara ulaşan alabalıkların 3 milyonu bu barajdan gidecek.''