'Ortadoğu'daki kaos ihracatı yüzde 50 düşürdü'

OSGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Şanlı, Irak'ta yaşanan iç karışıklık ve IŞİD vahşetinin, bölgeye geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat yapan şirketlerin paniklemesine neden olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHİR SOLMAZ

DİYARBAKIR - Ortadoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (OSGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Şanlı, bölgede yaşanan kaos nedeni ile ihracatın yüzde 50 düştüğünü söyledi. Türkiye’nin Almanya’dan sonra en çok ihracat yaptığı ülkenin Irak olduğunu belirten Şanlı, “Irakta yaşanan iç karışıklık ve IŞİD vahşeti bölgeye geçen yıl 12 milyar dolarlık ihracat yapan şirketlerin paniklemesine neden oldu. Bu panik piyasa belirsizliğini derinleştiriyor. Beklentilerle şekillenen piyasa, uzun süren belirsizlikleri kaldıramaz duruma geldi” dedi. 

Bölgeye endişe hakim 

Özellikle bölgede ekonominin motorlarından olan inşaat sektörünün piyasa belirsizliğinden doğan riskten en çok etkilenen sektör olduğunu belirten Şanlı “Irak geneline mal satan irili ufaklı yüzlerce KOBİ, mallarının elde kalması tehlikesi ile karşı karşıya. Demir, çelik, gıda ve çimento sektörü, üretimlerini % 50 düşürmek zorunda kaldı” diye konuştu. 

Bölgede işsizlik yüzde 13 civarında 

Lojistik sektörünün Güneydoğu Anadolu fırmalarının Irak’a ihracatında önemli olduğunu vurgulayan OSGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şanlı “Irak’a yapılan ihracatın lojistiğinde çalışan binlerce kişi vardı. Bunlarda şimdi işsiz kaldı. Bölgemizin işsizlik oranları yüzde 13 civarında. İhracatın düşmesi ile birlikte lojistik başta olmak üzere birçok sektörün istihdamında düşüş oldu” dedi. IŞİD krizinin uzaması halinde yıllık 5 milyar dolar ihracat gelirinin kesileceğini söyleyen Şanlı “IŞİD tehlikesi ve vahşeti sadece seyrediliyor. Bilindiği üzere IŞİD Musul’u ele geçirdiğinde IŞİD’i tebrik eden Tarık Haşimi halen ülkemizde. Türkiye derhal IŞİD vahşeti karşısında tutum almalı ve uluslararası koalisyonun içinde yer alarak IŞİD’e müdahale etmelidir. Aksi takdirde IŞİD’in Kürtler karşısında herhangi bir başarısı Türkiye için felaket olur. Türkiye Ortadoğu’da bir güç olmak istiyorsa özellikle Kürtler ile birlikte hareket etmelidir” dedi.

Diyarbakır, gelişmişlikte 63’üncü 

Beklentilere cevap verecek çok ciddi adımlar atılmasa da çözüm sürecinin umut yeşerten bir süreç olduğunu ifade eden Şanlı, “En önemlisi çatışmanın olmaması toplumda iyi bir iklim oluşturdu. Bölgenin en gelişmiş illerinden biri olarak kabul edilen Diyarbakır, Türkiye sosyo- ekonomik gelişmişlik sıralamasında 63’üncü şehir. Yani özelde Diyarbakır genelde ise bölgemizin kalkınmışlık istatistikleri bize pek iç açıcı bir tablo sunmuyor. Bu şu anlama geliyor yapılacak çok işimiz var” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir