İzmir, yeni fuarlar için ‘güçlü partner’ arıyor

Geçtiğimiz mart ayında yeni fuar alanına kavuşan İzmir, şimdi fuar organizasyonlarını güçlendirmek için kollarını sıvadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN - İZMİR 

Yeni fuar alanına geçtiğimiz mart ayında kavuşan İzmir, altyapısının güçlenmesi ile birlikte hareketlenen fuarcılık sektörünün daha da büyütülmesi için yurt dışından pek çok güçlü fuarcılık şirketi ile görüşmelere başladı. 

Büyükşehir Belediyesi’nin fuarcılık şirketi İZFAŞ’ı sürekli güçlendirdiklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Hem yurtiçinden hem yurtdışından bir çok partner ile yapılabilecek fuarları görüşüyoruz. İzmir fuarcılığı ne pahasına olursa olsun büyüyecektir. Fuarımızı yaptık, onun karşılığını almak zorundayız. Sürekli pazarları tarıyoruz. Yabancı konuklarımızın hepsiyle de görüşmeler yaparak fuarımıza davet ediyoruz. İZFAŞ’taki profesyonel arkadaşlar, sürekli yurtdışı görüşmeler için gidiyorlar. Ben de yeni görüşmeler için önümüzdeki günlerde Avrupa’nın birkaç merkezine gideceğim” şeklinde konuştu. 

Dünyada yapılan bütün fuarları takip ettiklerini dile getiren İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ, “Birkaç gün önce Messe Münih’in yöneticileri ile birlikteydik. Ay sonunda bir ekibimiz İtalya’ya gidiyor. Dünya ile aşık atmak istiyorsanız, dünyayı buraya çağırmak zorundasınız. Bunun en önemli yollarından biri kenti tanıtmak. Biz de fuarcılık faaliyetlerimizle birlikte mutlaka İzmir’i de tanıtıyoruz” dedi. 

Büyük fuarcılık şirketlerinin planlamalarını en az 3 yıl sonrası için yaptıklarını söyleyen Tunçağ, “Bugün Almanya ve İngiltere’den bir çok fuarcılık firmasıyla temastayız. Geçtiğimiz günlerde Hannofer Messe yöneticileriyle bir fuar için görüşme yaptık. İzmir’in potansiyelini, İstanbul’da karşılaşabilecekleri güçlükleri anlattık. Fuar İzmir ve bizim etik duruşumuz dolayısıyla İzmir’in değeri yabancı firmalar nazarında kat kat artmış durumda. Eylül ayında ABD’li bir firma burada yapabileceği fuarlarla ilgili görüşmek için gelecek. Ardından Hollandalı bir firmayı ağırlayacağız” diye konuştu. 

Özellikle Mermer Fuarı’nın yarattığı etkiyle İzmir fuarcılığının iyi bir çıkış yaptığını anlatan Tunçağ, “Yurtdışında fuarcılık şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle yaptığımız temasların geri dünüşleri başladı. Bunların meyvelerini de iki yıl içinde toplamaya başlayacağız. Türkiye’de hiç yapmadıkları ama dünyada ses getirmiş fuarlarının bir ayağını İzmir’de yapmalarını sağlayacağız” dedi. 

İzmir’in fuarlar ve kongreler kenti olma hedefini uzun yıllar önce önüne koyduğunu hatırlatan Hasan Tunçağ, “Altyapınızı iyi yapmazsanız dünya fuarcılık devleri ile çalışamazsınız. Geçen sene faaliyete geçen Fuar İzmir ile birlikte bu altyapıya kavuştuk” diye konuştu. 

Fuarcılık için en uygun kent 
İzmir’in fuarcılık için ideal bir kent olduğunu vurgulayan Tunçağ, şunları söyledi: “İzmir’e 30 dakika uzaklıkta Çeşme, Foça, Gümüldür gibi sayfiye yerleri var. Dünyada böyle kentlerin sayısı çok az. Şu an İzmir’de yabancı fuar şirketinin düzenlediği bir fuar yok. Bizim organize ettiğimiz Uluslararası Fuarlar Birliği (UFI) onaylı 3 uluslararası fuarımız var. Diğer bazı fuarlara uluslararası onay için başvuracağız. Misafir fuarlarımız da o boyuta çıkmalı, İş dünyası sürekli İzmir’e direkt uluslararası uçuşların artırılmasını istiyor ve bu İzmirlilerin kabahati. Biz potansiyelimizi gösterebilseydik buraya gelen çok olurdu. Hollanda Havayolları, Emirates, Sun Expres, Lufthansa İzmir’e gözlerini çevirdi. Fuar hareketlerini öğrenmek için bizimle temasa geçtiler. Emirates bir uçuşunu İzmir üzerinden İstanbul’a yapabileceğini söyledi. Corendon Airlines Eylül’e kadar yaptığı İzmir direkt uçuşlarını, Shoexpo nedeniyle Eylül sonuna kadar uzattı. Fuarların yaratacağı potansiyelle bütün havayolları gözlerini İzmir’e dikecektir” dedi.

Fuar İzmir’in ilk etabı için 400 milyon TL harcandı
Açılışı 25 Mart’ta yapılan Fuar İzmir, toplam 337 bin metrekare büyüklüğünde arsa alanına sahip. Toplam inşaat alanı ise 240 bin metrekare. Fuar İzmir’de 4 adet kapalı, 1 adet açık sergi alanı bulunuyor. Sergi hollerinin toplam alanı 90 bin metrekare. A’dan Z’ye her şeyiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan fuarın şu an hizmette olan ilk etabı için 400 milyon TL harcandı. Önümüzdeki dönemde yapılacak Monoray, kavşak, otel ve kongre merkeziyle birlikte maliyeti 1 milyar lirayı bulacak.

UFI toplantısında İzmir sunumu
İZFAŞ Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tunçağ, fuarcılık konusundaki çalışmalarda başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Kongre Merkezi ile ortak hareket etmeye çalıştıklarını ifade ederek, “4-7 Kasım tarihlerinde İtalya’nın Milano kentinde UFİ toplantısı var. Orada Fuar İzmir’in özel bir sunumunu yapacağız” diye konuştu.