Suriyeli şirketler Mersin'i üs yaptı

Türkiye'de kurulan Suriyeli şirketlerin yüzde 25'i Mersin'de. Mersin bu rakamlarla İzmir ve Ankara'yı geride bırakıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Suriyeliler Mersin’i merkeze dönüştürdü. Sadece bu yıl içinde 170 şirket kurdular. Bu sayı, Mersin’i en çok yabancı şirket kuruluşu gerçekleşen üçüncü il sırasına yükseltti. Mersin bu rakamlarla İzmir, Ankara gibi metropolleri bile geride bıraktı. 

2013 Ocak - Temmuz döneminde 260 Suriyeli şirket kurulmuştu. Bu yıl aynı dönemde 674 şirket kuruldu. Bunların 170’i Mersin’i tercih etti. Böylece Türkiye’de kurulan Suriyeli şirketlerin yüzde 25’i Mersin’i merkez olarak seçmiş oldu. Mersin’de geçen yıl aynı dönemde kurulan Suriyeli şirket sayısı 46’ydı. Buna göre 4 kattan fazla bir artış oldu. Bu kuruluşlar Mersin’in Suriye’ye ihracatını da bir anda 17.3 milyon dolardan 74.5 milyon dolara taşıdı. İhracatta yüzde 331 oranında artış oldu. 
Mersin TSO Başkanı Şerafettin Aşut, “2014 yılında sadece Ocak- Temmuz ayları arasında 170 Suriyeli firma kurulmuştur. Böylece 2014 Temmuz ayı itibariyle toplam rakam 300’e yaklaşmıştır. Bunlar TTK’ya göre kurulan yasal yabancı sermayeli şirketlerdir. Sayı her hafta artmaktadır. Bu firmalar lojistik, inşaat, gıda, tekstil üretimi ve ticareti, makine, mobilya, kozmetik, reklam ajansı, gemi acenteliği, seyahat acenteliği, otomotiv, gayri menkul, eğitim danışmanlığı gibi sektörlerde faaliyet gösteriyorlar… Son 5 yıllık dönemde ilimiz ile Suriye arasındaki ticari ilişkiler değerlendirildiğinde; 2009 yılında küresel ekonomik krizin etkisiyle Mersin firmaları tarafından Suriye’ye yapılan ihracat yatay yönlü seyir izlemiş; takip eden 2010-2011 döneminde de azalış kaydetmiştir. 2012- 2013 döneminde ise Suriye’ye yapılan ihracat yön değiştirmiş; 2013 yılı itibariyle Suriye ihracatı yüzde 331’lik artış ile ivme kazanarak son 5 yıllık dönemin en yüksek seviyesine ulaşmıştır” dedi.

 Aşut, Mersin’de işsizliğin son rakamlara göre yüzde 3 arttığını, bu artışta Suriyelilerin etkisini tam anlamıyla tespit etmenin mümkün olmadığını, ancak etkisi olduğunu belirtti. Aşut, “Sigortasız çalıştırılan Suriyeliler olduğunu biliyoruz. Sigortasız-Kaçak Suriyeli işçi sorunu çalışma barışını ve iş güvenliğini tehdit etmekte ve haksız rekabet yaratmaktadır. Ancak, her şeye rağmen konuya bir insanlık sorunu olarak bakıyoruz” dedi.

Ne satıyorlar? 

Aşut, “2013 yılında Mersin firmalarının Suriye’ye yapılan ihracatta geçen yıla göre yüzde 331’lik artışa en fazla katkı sağlayan fasıl grupları değirmencilik ürünleri, malt, nişasta, inülin, buğday glüteni, hububat, un, nişasta veya süt müstahzarları, pastacılık ürünleri, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlardır. Son günlerde sanayi mamulleri de ihraç edilemeye başlamıştır. Madeni yağ ihracatı son yıllarda hız kazanmıştır” dedi.

1-460.jpg

2-394.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir