“Bu yılın ilk yarısında, sektör rakamlarının üzerinde büyüdük”

Pazar payını sürekli artırmayı planladıklarını söyleyen Finans Leasing Genel Müdürü Metin Karabiber, bu yılın ilk yarısında sektörün ortalama büyümesinin üzerinde büyüdüklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ağırlıklı iş makineleri, CNC metal işleme makineleri ve son dönemde artan gayrimenkul sat-geri kirala işlemleri alanındaki hareketliliğin yaşandığını belirten Finans Leasing Genel Müdürü Metin Karabiber, firmalarının da bu sektörlere paralel iş süreçlerinin arttığına dikkat çekti. Şirketlerinin iş hacimlerini her yıl bir önceki yılın üstüne taşımayı hedeflediklerini bildiren Karabiber, “Dolayısıyla pazar payımızı da sürekli artırmayı planlıyoruz. Firmamız, bu yılın ilk yarısında sektörün ortalama büyümesinin üzerinde büyüdü. Bu yılın üçüncü çeyrek rakamları ise aynı seviyede gerçekleşti. Son çeyrekte de büyüme tempomuzu devam ettireceğimizi öngörüyoruz” dedi.

Leasing sektörünün bu yılın ilk yarısında 3 milyar dolarlık işlem hacmi ile 2015 yılındaki işlem hacmini koruduğunu kaydeden Metin Karabiber, bu hacim içindeki iş makinelerinin payının ise bu yıl, 2015 yılına göre yüzde 25 arttığını vurguladı. Yani sektör hacminin payı aynı iken iş makinelerinin payının nispeten arttığını söyleyen Karabiber, şöyle devam etti: “Bu yılın ikinci yarısında yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapan tasarının onaylanması ile birlikte sektör açısından önemli bir ürün niteliğindeki sat-geri kirala işlemlerinin artmasını öngörüyoruz. Zira bu yeni kanun ile hem ‘gayrimenkul sat-geri kirala’ işlemleri hakkındaki bazı tereddütler giderilmiş hem de ‘makine sat-geri kirala’ işlemlerinin önü açılmış oldu.” Sektörün ise bu alanda, diğer makine ekipman gruplarına göre daha hızlı büyüyeceğini dile getiren Karabiber, bu etkiyle sat-geri kirala işlemlerinin payının artacağını ifade etti. Bununla birlikte yatırım yapma iştahını azaltacak olumsuzlukların ortadan kalkacağı öngörüsünde bulunan Karabiber, sektör hacminin en kötümser tahminle 2015 yılı ile aynı seviyede olacağını belirtti.

Öte yandan, Türkiye’nin notunun küresel derecelendirme kurumları tarafından son dönemdeki ekonomik gelişmeler sebebi ile düşürüldüğünü değerlendiren Metin Karabiber, bunun bir tercih durumu olmadığını söyledi. Bu yıl itibarıyla ana hissedarları olan Qatar National Bank’ın 30 ülkede faaliyet gösterdiğini anlatan Karabiber, söz konusu firmanın bu yılın ilk çeyreğinde 151 milyar dolarlık aktif büyüklük ile Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük bankası konumuna yükseldiğini vurguladı. Qatar National Bank’ın S&P, Moody’s ve Fitch gibi kürsel ölçekteki önde gelen kredi kuruluşlarından en yüksek kredi notunu aldığını ileten Karabiber, Finansbank’ın ise bu firma tarafından satın alınmasının, büyüme hedeflerine ulaşmalarında olumlu etkiye neden olduğunu söyledi.

"Operasyonel süreçler sektörü olumsuz etkiliyor"

Sektörü etkileyen birkaç temel soruna da değinen Metin Karabiber, ticari araçlarda K belgesi olma zorunluluğu sebebiyle ticari araçların leasinge konu ürünler kapsamına alınamadığını iletti. Bir diğer temel sorunun ise üç yıldan kısa süreli yurtdışı borçlanmalarda bankaların sahip olduğu Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) avantajının leasing şirketleri için geçerli olmadığını anlatan Karabiber, “Bu etkenlerden dolayı leasing sektörü olumsuz etkileniyor. Ayrıca, yabancı sermayeli leasing firmalarının sat-geri kirala projelerinde özel izinler nedeniyle rekabette dezavantajlı duruma düşüyoruz” ifadesini kullandı.

“Rekabette avantajlı konuma gelmeyi planlıyoruz”

Firmalarının yurtiçindeki pazar payının 2015 yılı Haziran ayında yüzde 5.2 olduğunu söyleyen Metin Karabiber, bu yıl haziran ayı itibarıyla bu oranın yüzde 7.2’ye ulaştığının altını çizdi. Bu yıl da istikrarlı bir şekilde devam eden büyüme trendinin etkisi ile yüzde 8 pazar payı ile kapatmayı planladıklarını belirten Karabiber, bu yılki öngörülen hedefl erine ulaşma noktasında çalışmalarına devam ettiklerini anlattı. Karabiber, “2017 yılında da aynı enerji ile yeni pazarlama stratejilerimizi geliştirmeyi ve rekabette avantajlı konuma gelmeyi planlıyoruz. Bu noktada planladığımız projelerimiz ile sektörde daha üst sıralarda yer almayı hedefl iyoruz” şeklinde konuştu.