Burgan Leasing, bu yılın ilk yarısında yüzde 69.3 büyüdü

Burgan Finansal Kiralama Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, 2017 yılında yüzde 20 büyüme hedeflediklerini vurguladı. Akpınar, bu yıl sonunda hedefledikleri yüzde 5 pazar payına bugün itibarıyla ulaştıklarının altını çizdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Burgan Leasing, şirketlerin yatırımlarına orta ve uzun vadeli finansal kiralama çözümleri sunuyor. Leasing sektörü bu yılın ilk yarısında TL bazında yüzde 3.8 büyürken, Burgan Leasing’in ise yüzde 69.3 büyüdüğünü belirten Burgan Finansal Kiralama Genel Müdürü Cüneyt Akpınar, bu yıl sonunda hedefledikleri yüzde 5 pazar payına bugün itibarıyla ulaştıklarının altını çizdi. 2017 yılında yüzde 20 büyüme hedeflediklerini vurgulayan Akpınar, 2017 için hedef sektörlerini belirlediklerini ve stratejilerini geliştirdiklerini iletti. Akpınar, “2017’de ihracat yapan sektörlerin yatırımlarına odaklanacağız. Tekstil sektörüne desteğimiz devam edecek. Metal işleme sektöründe de pazar payımızı artırmayı planlıyoruz. Finanse ettiğimiz Güneş Enerjisi Sistemleri projelerinin ise 2017 performansına göre sektörde büyüme potansiyelimizi belirleyeceğiz” dedi.

Hissedarlarının fonlama gücünü 22 yıllık deneyimi ile birleştirerek, müşterilerine daha iyi ve hızlı hizmet vermeye odaklandıklarını dile getiren Cüneyt Akpınar, 2015 yılı sonunda yüzde 3.3 olan pazar paylarını, bu yılın ilk yarısında yüzde 5.8’e yükselttiklerini ifade etti. Sekiz yıldır sektörden hızlı büyüdüklerini söyleyen Akpınar, “Türkiye’de inşaat leasingi, yazılım leasingi, yolcu uçağı leasingi şirketimiz tarafından yapılıyor. Ürün geliştirmede hızlı olduğumuz kadar müşteriye hizmette de hızlı olmamız müşteriyi elde tutma oranımızı yükseltiyor ve yeni müşteri kazanmamızı olumlu etkiliyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan yorum ve değerlendirmeler hakkında düşüncelerini ileten Cüneyt Akpınar, özellikle yurtdışı kaynaklı orta/uzun vadeli fon kaynaklarının iştahının ve dolayısıyla maliyetinin bundan doğrudan etkilediğini ifade etti. Uzun vadeli kredi sağlayıcısı bir kurum olarak, derecelendirme kurumlarını dikkatle takip ettiklerini ileten Akpınar, şirketlerinin iç ve dış pazarda çeşitli fon kaynaklarına erişebilen bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Akpınar, şöyle devam etti: “Mevcut süreci başarıyla yönettiğimizi ve not indiriminin ardından fonlama maliyetlerimizi arttırmadan yolumuza devam ettiğimizi söyleyebilirim. Ana hissedarımız Burgan Bank’ın sermaye yapısı ve fonlama konusundaki desteğini de arkamıza alarak, bu süreci zarar görmeden atlatabileceğimizi düşünüyorum.”

“Mevcut sorunların bir anda çözülmesi mümkün değil”

İçinde bulunduğumuz dönemin orta vadede normalleşeceği öngörüsünde bulunan Cüneyt Akpınar, tüm sorunların bir anda çözülmesinin mümkün görünmediğini vurguladı. Ancak yürütülen süreçte belirsizliklerin yavaş yavaş ortadan kalkarak, daha öngörülebilir bir iş ortamına kavuşulacağını söyleyen Akpınar, “Çözüm beklediğimiz bir konu; yabancı ortaklı leasing şirketlerinin gayrimenkul edinirken valilik iznine tabi olması. Gayrimenkul leasingi işlemlerinde de gemi ve uçak işlemlerinde olduğu gibi leasing firmasının değil, kiracının ortaklık yapısına bakılmasının doğru olacağı ve buna göre düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.

“Hedeflerimize ulaşmak için çalıştay yapıyoruz”

Firmalarının her yıl sonuna doğru, bir sonraki yılki hedefl erini tutturabilmek için bir çalıştay yaptığı bilgisini veren Cüneyt Akpınar, bu çalıştayda neler yapacakları, hangi sektörlere yoğunlaşacakları, hedefl edikleri sektörlere ne kadar pazar payı alacakları yönde çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Bu yıl başında da bu yöntemle üç sektör belirlediklerini anlatan Akpınar, “Bu sektörler; sağlık, yenilenebilir enerji ve tekstil. Söz konusu sektörlerin ortak özelliği global pazarda gelişen sektörler olmaları. Bu yıl sağlık sektörünü bir araya getiren önemli organizasyonlardan biri olan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) kurultayına katılarak, sektöre destek verdik” diye konuştu.

Türkiye’nin diğer potansiyeli yüksek sektörünün yenilenebilir enerji olduğunu bildiren Cüneyt Akpınar, bu sektörde GES yatırımlarını desteklediklerinin altını çizdi. Ayrıca, Türkiye’nin bugün itibarıyla önemli ihracat kalemi olan tekstil sektörüne de bu yıl ithal tekstil makinelerinin yatırımının rekor seviyelere ulaştığını kaydeden Akpınar, şirketlerinin de bundan tatmin edici bir pay aldığına dikkat çekti.