Yapı Kredi Leasing, leasingi tanıtmak için projelere odaklandı

2017 yılında pazardaki mevcut konumlarını sürdürmeyi planladıklarını belirten Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, bununla birlikte Türkiye leasing sektörünü büyütmeye yönelik çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek için özellikle son dönemde teknoloji yatırımlarına odaklanan Yapı Kredi Leasing, müşterilerinin fatura ve ödeme planı gibi bilgilerine online erişim imkanı sağlıyor. 2017 yılında pazardaki mevcut konumlarını sürdürmeyi planladıklarını belirten Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Fatih Torun, bununla birlikte Türkiye leasing sektörünü büyütmeye yönelik çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Torun, “Bu hedefler çerçevesinde, henüz leasingi bilmeyen ya da hiç kullanmayan firmalara leasingi tanıtmak için projeler hazırladık. Türkiye’deki mevcut pazar içinden yüksek pay almaktan ziyade, bu pazarı daha da büyütmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Firmalarının 2015 yılında 1.3 milyar dolar işlem hacmine ulaştığının altını çizen Fatih Torun, yaklaşık 3 bin adet sözleşme ve 2 bin 700 firmanın yatırımına aracılık ettiklerini dile getirdi. Buna göre, yaptıkları işlemlerin yüzde 18’inin makine ekipmanı, yüzde 17’sini iş ve inşaat makineleri, yüzde 8’inin ise tekstil makinelerinde gerçekleştirdiklerini anlatan Torun, “Pazar payımızı yaklaşık yüzde 2 artırarak, yüzde 20.3 seviyesine yükselttik. Böylelikle yıllardır kesintisiz devam eden büyümemizi sürdürdük” diye konuştu.

Yapı Kredi Leasing’in faaliyetlerine 1987’den bu yana yürüttüğüne değinen Fatih Torun, yedi yıldır sektörde en fazla işlem yapan leasing şirketi olduklarının altını çizdi. Bugüne kadar sektöre pek çok yenilik getirdiklerini söyleyen Torun, operasyonel leasing ve enerji leasingi gibi işlemleri ilk gerçekleştiren şirketlerden biri olduklarını hatırlattı. Sözleşmelerde noter zorunluğunun kalkmasıyla birlikte, Finansal Kurumlar Birliği’ne entegre olarak, ilk online sözleşme tescilini sağladıklarını vurguladı.

Türkiye’nin büyüme dinamiğine katkı sağlamak için ise reel sektörü desteklemenin ana hedefl eri arasında bulunduğunu vurgulayan Fatih Torun, leasing ürünlerini ağırlıklı olarak iş makinesi ile tüm sektörlerde üretime yönelik makine ekipmanı sağlayan firmalara sunduklarını ifade etti. Torun, bu alanlara özel hizmetler ve ürünler çıkarmanın öncelikleri arasında yer aldığını iletti.

“İmzalanan sözleşme sayıları arttı”

Öte yandan, leasing sektöründe son iki yılda devrim niteliğinde gelişmeler yaşandığını ifade eden Fatih Torun, yeni yasa ile yeni ürünlerin sektöre geldiğini dile getirdi. Finansal Kurumlar Birliği’nin kurulduğunu ve sektörün tanıtımı için önemli çalışmalar yapıldığını açıklayan Torun, bu çalışmalar ile birçok yeni imkanın hayata geçtiğini hatırlattı. 2015 yılından itibaren işlemlerde noter zorunluluğunun kalktığını söyleyen Torun, bunun hem maliyetleri düşürdüğünü hem de sürecin hızlanmasını sağladığının altını çizdi. Daha küçük tutarlı işlemlerin de yapılabilir hale geldiğini ve imzalanan sözleşme sayılarının arttığını ileten Torun, sat-geri kirala ürünün ise sektörde sıklıkla yapılan ürün haline geldiğini vurguladı. Torun, şunları da kaydetti: “Bu yıl 8 ağustos tarihinde resmi gazetede yayınlanan ‘Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile sektörde açıkta kalan noktalarda düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler ve getirdiği avantajların önümüzdeki dönemde işlem hacmine yansımasını bekliyoruz.”

“Müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz”

Gerçekleştirdikleri işlem hacimleri ve sahip oldukları pazar payı ile yedi yıldır kayda değer bir büyüklüğe ulaştıklarını ileten Fatih Torun, bu yıl sonunda da 2009’dan beri kesintisiz süren büyümelerini 8’inci yıla taşımayı hedefl ediklerini dile getirdi. Torun, “Yılın geri kalanında da güçlü sermayemiz, akılcı çözümlerimiz, uzman kadromuz ve teknolojik yatırımlarımız ile leasing sektöründe iz bırakmaya, müşterilerimizin ihtiyaç duydukları her an yanlarında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Bu yılın ilk yarısında yaptıkları işlemlerin yüzde 30’unun makine ekipmanı, yüzde 22’sinin iş ve inşaat makineleri, yüzde 7’sinin ise tekstil makinelerinde gerçekleştiğini ileten Fatih Torun, yatırımların fi nansmanı alanında makine leasingi alanındaki çalışmalarını sürdürerek, yılı hedefl erine ulaşarak kapamayı hedefl ediklerini açıkladı.