'Euro Bölgesi'nde toparlanma yavaşta olsa devam ediyor'
ECB'nin ekim ayı raporunda, toparlanmanın yavaş hızla da olsa devam ettiği ve yüzde 2'ye yakın orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmanın uzun zaman alabileceği ifade edildi
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ekim ayı para politikası toplantı tutanaklarında, Euro Bölgesi'nde toparlanmanın yavaş hızla da olsa devam ettiği ve bölgede özellikle, düşük enerji fiyatları ve kurdaki son gelişmelerin tersine dönememesi durumunda, enflasyonda aşağı yönlü bir revizyon yapılabileceği ifade edildi.
ECB, Yönetim Kurulu'nun 22 Ekim'de Malta'da gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanaklarını yayımladı.
Tutanakların yer aldığı raporda, 2-3 Eylül'deki toplantıdan bu yana, piyasa katılımcıları için ABD'de beklenen ilk faiz artışı ertelemesinin temel olay olduğu ve bunun uluslararası tahvil ve döviz piyasaları aracılığıyla Euro Bölgesi'ne farklı şekillerde yansıdığı bildirildi.
Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın yavaş hızla da olsa devam ettiği aktarılan raporda, orta vadede yüzde 2'nin altında ancak yüzde 2'ye yakın orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmanın daha uzun zaman alabileceği ifade edildi.
Deflasyona ilişkin bir işaret yok
Yıl başından bu yana deflasyon riski azaldığı aktarılan açıklamada, deflasyon riskine ilişkin herhangi bir işaret bulunmadığı belirtildi.
Raporda, "Yönetim Kurulu, ayrıca aşağı yönlü risklerin arttığını ancak özellikle gelişen piyasalardaki gelişmelerin Euro Bölgesi'nin fiyat istikrarı görünümüne kalıcı bir etki yapıp yapmayacağı konusunda sağlam sonuçlara varmak için henüz erken olduğunu düşünüyor" denildi.
Yönetim Kurulu'nun kendi görevi dahilindeki tüm araçları kullanma konusunda istekli ve kabiliyetli olduğu vurgulanan raporda, "Yönetim Kurulu, Eurosistem personelinin makro ekonomik tahminlerinin de mevcut olacağı aralık ayı para politikası toplantısında para politikasının derecesini yeniden gözden geçirmesi gerekecek" ifadesi kullanıldı.
Sığınmacılar ekonomiye olumlu katkı sağlayabilir
Euro Bölgesi'ndeki fiyat baskılarının büyük oranda düşük petrol fiyatlarından kaynaklandığı ifade edilen raporda, düşük enerji fiyatları ve kurdaki son gelişmelerin tersine dönmemesi durumunda enflasyon görünümünde aşağı yönlü revizyon olabileceğine işaret edildi.
Raporda, ayrıca Euro Bölgesi'nin ekonomik görünümündeki belirsizliğin başka bir kaynağının, devam eden sığınmacı krizi ve göç olduğu belirtilirken, genel olarak sığınmacı akımının ekonomik faaliyete etkisinin olumlu olabileceği bildirildi.