'Kırılgan 8'liye doğru mu?

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz artırımı planından en fazla etkilenen 5 ülkeye 3 yeni ülke daha eklenebileceği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'li yatırım bankası devi Morgan Stanley Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'yi "Kırılgan Beşli" olarak adlandırdı.

Yeni bir taper tantrum (Azaltma öfkesi) korkusu

Nedeni de iki yıl önce, 'taper tantrum' olarak adlandırılan durumdan yani Fed'in parasal teşviği azalatma hamlesinden en olumsuz etkilenen beş ülke olmasıydı.

ABD'nin yaklaşık 10 yıllık bir sürenin ardından ilk faiz artırımının yaklaşması ile birlikte, gelişen piyasa ekonomilerinin sağlığı çok daha karışık bir tabloyu işaret ediyor. Kıırlgan Beşli'de yer alan Hindistan, yeni ekonomi yönetimi ile birlikte, dış ticaret açığını azalttı ve enflasyonu düşürdü. Endonezya'da ekonomik inisiyatifler çeşitli başarılara yol açarken, kalan üç ülkede ekonomik iyileşme sınırlı kaldı.

 

Kolombiya, Rusya ve Peru'da büyüme, taper tantrum'dan bu yana yavaşladı. Morgan Stanley, bu ülkeleri geçen ay, yükselen küresel fazilere karşı diğer bir en kırılgan grup olarak tanımladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir