'Kırım'ın referandum yapmaya hakkı var'

Rusya Federasyon Konseyi Meclis Başkanı Valentina Matviyentko, Kırım parlamentosunun referandum yapma hakkı olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Ukrayna'nın özerk bölgesi olan Kırım'da parlamentonun bölgenin geleceğine ilişkin referandum yapmaya hakkı olduğunu söyleyen Rusya parlamentosunun alt kanat başkanı, referandumda çıkacak kararı destekleyeceklerini belirtti.

Rusya Federasyon Konseyi adını taşıyan alt meclisin başkanı olan Valentina Matviyentko, "Kırım parlamentosunun, Rusya Federasyonu'na katılma konusunda referandum yapılması için dün aldığı tarihi kararı öğrendik... Kuşkusuz Kırım parlamentosu  meşru bir makam olarak böyle bir referandum yapmaya yetkilidir" dedi.

Kırım parlamentosu, halka Rusya'ya katılmayı isteyip istemediklerinin sorulacağı referandumun 16 Mart'ta yapılması için karar almıştı.

Matviyenko Kırım'ın Moskova yanlısı lideri Vladimir Konstantinov başkanlığında bir heyeti kabulünde yaptığı konuşmada referandumu "halkın kendi geleceğini belirlemek için egemenlik hakkını kullanması" olarak niteledi.

"Eğer Kırım halkı referandumda Rusya ile birleşme kararı alırsa, biz parlamentonun üst meclisi olarak bu kararı elbette destekleriz."

Matviyenko ayrıca, Rusya ile Ukrayna arasında savaş çıkacağı yolundaki görüşleri reddetti.

"Bu tamamen saçmalık, bizim niyetlerimizi, Ukrayna halkı için duyduğumuz empati ve acıyı asla yansıtmıyor."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen hafta, Ukrayna'daki durum daha da bozulursa bu ülkeye askeri müdahale hakları olduğunu söylemişti.