'Savaşın maliyeti 200 milyar doları aştı'

Suriye Devlet Başkanı Esad, "Savaşın Suriye'ye maliyeti 200 milyar doları aştı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad  ülkedeki savaşın maliyetinin 200 milyar dolar seviyesini aştığını söyledi.

RIA Novosti'ye demeç veren Esad, "Savaşın ekonomik zararı ve altyapıya verdiği hasar 200 milyar doları aştı. Suriye'de istikrar sağlandığında bu ekonomik konular hemen düzetilebilir, ancak altyapının rehabilite edilmesi uzun zaman gerektirecek" diye konuştu.

'Askeri ilerleme siyasi süreci hızlandıracak'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye ordusunun başarılarının ülkedeki iç savaşa karşı siyasi bir çözümü hızlandıracağını çünkü bu durumun, her
türlü anlaşmayı engellemekle suçladığı uluslararası rakiplerinin elini zayıflatacağını söyledi.
              
Rusya'nın ağır hava gücünün desteğini arkasına alan hükümet güçlerinin IŞİD militanlarına karşı saldırılarını devam ettirdiği bir dönemde Esad, hükümetinin savaşı sonlandırmak için yapılacak görüşmelere "esnek yaklaşmaya devam ettiğini" söyledi.
              
Esad, RIA haber ajansında dün yayımlanan söyleşisinde, "Fakat aynı zamanda bu zaferler, anlaşmayı engelleyen güçler ve ülkeler üzerinde etki gösterecektir çünkü öncelikle Suudi Arabistan, Türkiye, Fransa ve İngiltere olmak üzere bu ülkeler kendi heyetlerini görüşmelerde güçlendirebilmek için bizim cephede yenilmemizi bekliyorlar" dedi.
              
Esad, hükümet güçlerinin Rus hava desteğiyle iki gün önce IŞİD'i Palmira'dan çıkararak örgüte bugüne kadar en büyük darbelerden birini vurmasının ardından Rusya'nın RIA haber ajansına konuştu.
              
Suriye'de barışın sağlanması amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Cenevre'de gerçekleştirilen dolaylı görüşmeler Perşembe günü az ilerleme kaydedilmesinin ardından kapandı. Görüşmeler IŞİD ve Nusra Cephesi'nin dahil olmadığı sınırlı bir ateşkesin ardından yeniden başlamıştı.
              
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, görüşmelerin siyasi geçişi ele almasını istediğini belirtirken, bu süreci "bütün konuların temeli" olarak tanımladı. Fakat görüşmeler başlamadan önce Suriye hükümeti, cumhurbaşkanlığı konusunun kırmızı çizgi olduğunu söyledi.
              
Esad, RIA'ya verdiği röportajda hükümet delegasyonunun, anlaşma için "tek bir şansı bile kaçırmamak adına" muhalefetle görüşmelerde esneklik gösterdiğini söyledi.
             
Moskova'nın Esad'a verdiği askeri destek savaşın gidişatını Esad'ın lehine çevirirken, Esad, "Rusya'nın askeri desteği, Suriye'nin dostları tarafından verilen destek ve Suriye ordusunun askeri başarıları - bunların hepsi siyasi çözümü hızlandırmaya öncülük edecek, tersine değil" dedi.