'Suudi Arabistan büyükelçiliğimize saldırdı'

İrani Suudi Arabistan'ın, Yemen'de İran Büyükelçiliği'ne füzeyle saldırdığını iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabir Ensari, Yemen'in Başkenti Sana'daki İran Büyükelçilik binasına Suudi Arabistan savaş uçaklarının füze saldırısı düzenlendiğini söyleyerek olayı kınadıklarını belirtti. 

Saldırıda, binanın hasar gördüğünü ve bazı güvenlik görevlilerinin yaralandığını kaydeden İranlı sözcü, saldırının bilinçli yapıldığı öne sürdü.

Diplomatik misyon binalarının her türlü şartta dokunulmazlık hakkı bulunduğunu söyleyen Ensari, "Riyad yönetiminin bu eylemi, diplomatik misyonların korunmasına yönelik uluslararası tüm hukuk kuralları ve konvansiyonlara aykırıdır " dedi.

Olaydaki zararların tazmini konusuna Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğunu ifade eden Ensari, "İran'ın konuyu takip etme hakkını saklı tuttuğunu" ifade etti.

Konu BM'ye taşınıyor

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, olaya ilişkin ayrıntılı bir rapor hazırladıklarını ve birkaç saat içinde BM'ye sunacaklarını kaydetti.

Saldırı konusunda uluslararası hukuk takibi yapacaklarını söyleyen Abdullahiyan, "Suudi Arabistan, Sana'daki İran elçilik binasının güvenliğine dikkat etmeli" dedi.

Tüm malların ithalatı yasaklandı

İran, Suudi Arabistan menşeli veya bu ülke üzerinden İran'a yapılacak tüm malların ithalatını yasakladı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısında alınan kararla ayrıca Suudi Arabistan'a yapılacak Umre seferlerinin de ikinci bildiriye kadar durdurulduğu belirtildi.

Koalisyon Güçleri'nden yalanlama

Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon Güçleri Komutanlığı, İran'ın Sana'daki Büyükelçiliğinin vurulmadığını bildirdi. 

Suudi Arabistan resmi haber ajansında (SPA) yer alan, Suudi Arabistan'ın başını çektiği Koalisyon Güçleri Komutanlığının açıklamasında, Yemen hükümetinin talebi doğrultusunda ülkedeki Ensarullah Hareketi'ne (Husileri) yönelik operasyon yapan koalisyona ait uçaklar tarafından başkent Sana'da bulunan İran Büyükelçiliğine herhangi bir saldırının gerçekleşmediği ve İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün açıklamalarının doğruyu yansıtmadığı belirtildi. 

Büyükelçiliğin bulunduğu bölgede herhangi bir operasyon yapılmadığı aktarılan açıklamada, İran elçiliğinin saldırıya maruz kalmadığı ve dolayısıyla elçilik binasında herhangi bir hasarın söz konusu olmadığı ifade edildi. 

Başkent Sana'da tahliye edilen büyükelçilik binalarının Husiler tarafından askeri amaçlar doğrultusunda kullanılmaması için ülkelerin önlemler alması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, elçiliklerin Husiler tarafından kullanılmasına göz yuman ülkelerin uluslararası kanunlara göre hukuksuz davranmış olacağını ve diplomatik temsilcilikleri de tehlikeye atacaklarına vurgu yapıldı.