'Teşvikler büyümeyi yüzde 1 artırıyor'

ECB Üyesi Villeroy, "Uygulanan teşvikler büyümeyi yüzde 1 artırıyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin uyguladığı olağanüstü parasal teşviklerin Euro Bölgesi'nde 2015-2017 döneminde büyümeyi yüzde 1 oranında artırmakta olduğunu ve aynı zamanda enflasyonu yükselttiğini savundu. 

Villeroy, Paris'te katıldığı konferansta yaptığı açıklamada tüm göstergelerin Euro Bölgesi'nde büyümenin toparlandığını ve bu toparlanmada düşük petrol fiyatları, destekleyici kur seviyesi ve para politikası teşviklerinden yararlandığını gösterdiğini vurguladı. 

Villeroy, "Para politikası teşvikleri Euro Bölgesi büyüme görünümünü 2015-2017 döneminde yüzde 1 civarında artırıyor ve enflasyonu 2016'da yüzde 0,5, 2017'de yüzde 0,3 artıracak" diye konuştu.

Sorunlu krediler ikiye katlandı
     
Öte yandan konuya yakın kaynakların verdikleri bilgiye göre Avrupa Merkez Bankası, Euro Bölgesi bankalarına sorunlu kredileri nasıl daha iyi yönetebileceğini söylemeye hazırlanıyor. 
     
IMF verilerine göre Euro Bölgesi'nde sorunlu krediler 2009 yılından bu yana ikiye katlandı ve 2014 sonfunda yaklaşık 1 trilyon euro seviyesine ulaştı. Dün, ECB'nin aralarında bazı İtalyan bankalarını da olduğu Euro Bölgesi bankalarına sorunlu kredi yönetimi, stratejileri konusunda ek sorular sorduğu açıklanmıştı. 
    
Bankacılık kaynakları ECB'nn ek bilgi talebinin sorunlu kredileren en iyi nasıl yönetileceği konusunda tavsiyeler oluşturma  sürecinin ilk adımı olduğunu, ECB'nin er yada geç bankalar için sorunlu kredi yönetimi yol haritası ortaya koyacağını ifade ediyorlar.