180 milyar dolarlık pakete "ret"

AB Zirvesi yapıldı; Orta ve Doğu Avrupa için 180 milyar euroluk kurtarma paketi talebi kabul görmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

BRÜKSEL - AB devlet ve hükümet başkanları, Macaristan'ın Orta ve Doğu Avrupa için istediği 180 milyar euroluk kurtarma paketine onay vermediler.

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin çağrısıyla küresel ekonomik krizi görüşmek üzere toplanan olağanüstü AB zirvesinde, krizle mücadelede AB ortak pazarı ilkelerinin ihlal edilmemesi ve korumacılığa başvurulmaması konusunda uzlaşma sağlandı.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek, zirvenin ardından yaptığı açıklamada, "Büyüme motoru olarak mümkün olduğunca tek (AB ortak) pazarı kullanmamız gerektiği konusunda anlaştık" diyerek, küresel krizle ilgili devlet yardımlarının korumacılığa girip girmediği konusunda AB Komisyonu'nun belirleyici olacağını anlattı.

Küresel krizin başlangıcından beri AB'den yardım isteyen üyelere "herkesin kendi başının çaresine bakmasını" öneren Almanya, Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden yaygın emlak kredileri nedeniyle zora giren Macaristan, Slovakya, Letonya, Litvanya ve Romanya gibi Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin 180 milyar euroluk kurtarma paketi beklentisini bitirdi.