20 Nisan'a kadar yetecek parası kaldı

Mali kalkınma programı konusunda Avrupalı ortaklarıyla olan anlaşmazlık nedeniyle nakit akışı kesilen Yunanistan’ın elindeki nakit kaynağın 20 Nisan’a kadar tükenebileceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mali kalkınma programı konusunda Avrupalı ortaklarıyla olan anlaşmazlık nedeniyle nakit akışı kesilen Yunanistan’ın, yeni yardım alamaması durumunda ödemeleri yerine getirmekte zorlanacağı ve elindeki nakit kaynağın 20 Nisan’a kadar tamamen tükenebileceği belirtiliyor. 

Ekonomik darboğaz içinde bulunan Yunan hükümetinin, Avrupa Finansal İstikrar Fonu’ndan (EFSF) talep ettiği 1,2 milyar avronun EuroWorking Group tarafından engellenmesiyle 9 Nisan'da Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapılacak 465 milyon avroluk ödemeyi gerçekleştirmekte zorlanacağı tahmin ediliyor.           

EuroWorking Group dün yaptığı toplantıda, Yunanistan’ın, EFSF’de bankaların sermayelendirilmesinde kullanılmak üzere toplanan fondan talep ettiği 1,2 milyar avronun ödenip ödenmemesi konusunda kararsız kalarak, bu konudaki karar yetkisini EFSF yönetim kuruluna bırakmıştı. Yunan hükümeti, geçici olarak umut bağladığı 1,2 milyar avronun engellenmesinin ardından ortaya çıkan olumsuz ortamda kreditörlerle uzlaşma sağlamadığı sürece de Troyka ile olan anlaşmazlık nedeniyle daha önce dondurulan 7,2 milyar avroluk kredi dilimini alamayacak. Yapılan değerlendirmelerde, bu durumda Yunanistan’ın elindeki nakdin en fazla 20 Nisan’a kadar yeteceği belirtiliyor. 

Yunanistan’a reformları netleştirmesi için 30 Mart'a kadar süre 

Avro Bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan’a 20 Şubat anlaşması kapsamında yerine getirmeyi taahhüt ettiği yükümlülükleri netleştirmesi ve bu konuda Avrupalı ortaklarını ikna etmesi için 30 Mart Pazartesi gününe kadar süre tanıdığı bildirildi. 

Brüksel’in, Atina’dan öncelikli olarak yeni vergilendirmeler ve bölgesel bazı havaalanlarıyla, Yunanistan telekomünikasyon şirketi OTE’nin ve Atina hipodromunun özelleştirilmesiyle ilgili adım atmasını beklediği kaydediliyor.

'Ülkenin nefes alabilmesi için Çipras’ın yeni tedbirler sınavını geçmesi önkoşul'

Ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) Genel Başkanı Antonis Samaras da Yunanistan’ın zamanı ve parasının tükendiğini belirterek, ülkenin nefes alabilmesi için Başbakan Aleksis Çipras’ın Avrupa ile uzlaşması ve yeni tedbirleri bir an önce kabul etmesi gerektiğini söylemişti.