AB Güney Koridoru Zirvesi başladı

Zirveye AB üyesi 27 ülke, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Irak ile Mısır katılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

PRAG - AB Güney koridoru-Yeni İpek yolu ve Enerji Transferi Zirvesi, birliğin dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde bugün başkent Prag'da başladı.

Zirveye AB üyesi 27 ülke ile müzakere sürecindeki Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Irak ile Mısır da devlet veya hükümet başkanları düzeyinde katılıyor.

Toplantıda Türkiye'yi temsil eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, zirve çerçevesinde bazı ikili temaslarda bulunması ve açılış oturumunda konuşma yapması bekleniyor.

Zirvenin açılış oturumuna başkanlık edecek olan, birliğin dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Başbakanı Mirek Topolanek ve Dışişleri Bakanı Karel Scharzenberg, katılımcıları kongre merkezinin girişinde karşıladı.

Bu arada mart sonunda muhalefetin verdiği güvensizlik önergesi sonucu kabinesi düşürülen Başbakan Topolanek, AB dönem başkanı kimliğiyle bugün son toplantıya başkanlık edecek ve katılımcı ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarına veda edecek.

Başbakan Topolanek başkanlığındaki hükümetin düşürülmesi üzerine Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus tarafından görevlendirilen bağımsız teknokrat Jan Fischer, başbakanlık görevini yarın resmen üstlenecek ve 9-10 Ekimde yapılacak erken genel seçimlere kadar bu görevi sürdürecek.

Enerjide Türkiye anahtar ülke

AB üyesi ülkelerin doğal gaz ihtiyacını karşılamada Rusya'ya bağımlığını azaltmasını amaçlayan enerji transferi projelerinde transit ülke olan Türkiye, "Güney koridoru-Yeni İpek yolu zirvesinde" anahtar ülke konumunda bulunuyor.

Toplantının bugünkü açılış oturumunun gündeminde, Türkiye'nin de taraf olduğu Nabuco doğal gaz projesinin geleceği ilk sırada yer alıyor.

Azerbaycan doğal gazını Türkiye üzerinden AB ülkelerine taşımak üzere oluşturulan Nabuco doğal gaz projesinin 2014 yılına kadar yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Bu arada Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasına başlangıçta tepki gösteren Azerbaycan'ın doğal gazı Rusya'ya satmak istediği yolundaki haberler üzerine birlik içinde baş gösteren endişelerin de bugünkü zirvede tarafların bizzat verecekleri güvencelerle giderilmesi bekleniyor. 

Nabuco projesine göre, Azerbaycan'ın Hazar'daki FAZ-21 sahasından 2013 yılından itibaren yıllık 13 milyar metreküp doğal gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması planlanıyor.

AB üyesi ülkeler, Azerbaycan gazına alternatif olarak Irak ve Türkmenistan ile İran gazının Avrupa'ya transferi üzerinde de duruyor.

İran'ın nükleer programı nedeniyle AB ve ABD ile içinde bulunduğu krizin giderilmesi gerektiğine işaret eden diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin bu konuda İran'a yardımcı olmak için girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Güvenilir diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin İran'ı "Nabuco doğal gaz projesine dahil etme konusunda, AB ve ABD'yi ikna edebilmesi için, İran yönetiminin de nükleer programına ilişkin endişeleri gidermek üzere uluslararası kamuoyuyla şeffaf işbirliği yapması gerektiğini" savunuyor.