AB Komiseri'nden Suriye uyarısı

22 Ocak'ta İsviçre'de başlayacak Cenevre-2 Konferansı'nın krize barışçıl çözüm getirmesini umduğunu söyleyen Georgieva, barışçıl bir çözümün Suriye halkının sefaletine son verebilecek tek yol olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva, Suriye'de olağanüstü bir kriz yaşandığını belirterek, "kararlı şekilde eyleme geçilmemesinin korkunç sonuçları olabileceğini" söyledi. 

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu komşu ülkelere yardım etmenin ahlaki zorunluluk olduğunu ve bölgede bir patlama riski bulunduğunu belirten Georgieva, "Kararlı şekilde eyleme geçmezsek, bölgedeki bir patlamanın tüm dünya için özellikle de Avrupa'daki bizler için korkunç sonuçları olabilir" dedi. 

Avrupa Parlamentosu (AP) kalkınma ve dışişleri komisyonlarının, uluslararası yardım kuruluşlarının da katılımıyla düzenlediği bir toplantıda konuşan Georgieva, Suriye'deki krizde 1000 günün aşıldığını hatırlatarak, ülkede yardıma ihtiyacı olanların sayısının 9,3 milyona ulaştığının altını çizdi. 

"Bu krizin yüzü çocuk yüzü"

Ülkede yerlerinden edilmiş kişilerin sayısının 6,5 milyona çıktığını, 2,3 milyon kişinin de komşu ülkelere sığındığını belirten Georgieva, "Gözlerimi kapatıp bu krizi düşündüğümde çocuk yüzü görüyorum. Bu krizin yüzü, ne asker ne de siyasetçi yüzü. Bu krizin yüzü çocuk yüzü" dedi. 

22 Ocak'ta İsviçre'de başlayacak Cenevre-2 Konferansı'nın krize barışçıl çözüm getirmesini umduğunu söyleyen Georgieva, barışçıl bir çözümün Suriye halkının sefaletine son verebilecek tek yol olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) başındaki Antonio Guterres de Suriye'ye komşu ülkelerdeki mültecilerin yarısından fazlasının çocuk, kadın mültecilerin sayısının erkeklerden daha fazla ve bu kadınların büyük bölümünün tecavüz mağduru olduğunu söyledi. 

Mültecilerin gıda, korunma, barınma ve eğitime ihtiyaçları olduğunu kaydeden Guterres, Suriyeli mülteci sayısının sığındıkları ülkelerde yıkıcı etki yarattığına dikkat çekerek, "Lübnan'da, bu ülkenin nüfusunun yüzde 25'ine denk düşen sayıda mülteci var" dedi. 

Suriye'deki krizin bölgeye etkileri olduğunu ve patlama riski bulunduğunu söyleyen Guterres, "Şimdi gerekli önlemler alınmazsa gelecekte hepimiz çok ağır bedel ödeyeceğiz" diye konuştu. 

5.5 milyon çocuk krizden etkilendi

Birleşmiş Milletler Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) Direktörü Anthony Lake de Suriye'de insani bir felaket yaşandığını ifade ederek, "Yeter artık" dedi. Lake, Suriye'deki krizden etkilenen çocuk sayısının 5,5 milyon olduğunu, eğitimden uzaklaşan çocuk sayısının ise 3 milyonu bulduğunu belirtti. 

Bu arada AB Komisyonu, Suriye'deki krizden doğrudan etkilenenlerin hayati ihtiyaçlarının karşılanması için BM'nin ilgili yardım ajanslarıyla toplam 147 milyon euroluk üç sözleşme imzaladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir