AB, Rusya'nın kesintisinden etkilenmeyecek

Rusya'nın Ukrayna'nın gazını kesmesi, 2006 yılı başlarına göre çok daha iyi hazırlanması nedeniyle AB'yi kısa vadede olumsuz etkilemeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - Rusya'nın, 3 yıl içinde Ukrayna'nın gazını ikinci kez kesmesi, 2006 yılı başlarına göre çok daha iyi hazırlanması nedeniyle aynı boru hattından doğal gaz alan AB'yi kısa vadede olumsuz etkilemeyecek.

Dünyanın en büyük doğal gaz şirketi Rus Gazprom, fiyat anlaşmazlığı nedeniyle aynı boru hattından Ukrayna için pompaladığı günlük 110 milyon metreküp gazı dün durdururken basıncın düşmemesi için Avrupa'ya gönderdiği günlük 306 milyon metreküpü 326 milyon metreküpe yükselttiğini açıklamıştı.

Mesafe farkı nedeniyle Ukrayna'nın AB'nin gazını kullanmaya başlayıp başlamadığı, en erken yarın anlaşılabilecek.

AB, "ikili sorun" olarak gördüğü Rus-Ukrayna anlaşmazlığının kendisini etkilememesi gerektiğini vurgularken, en kısa zamanda uzlaşmaları konusunda taraflara baskı yapıyor.

2006 yılında benzer bir anlaşmazlıkta Avrupa'ya doğal gaz akışının kesilmesinden ders çıkaran Rusya ve Ukrayna ise, arz ve transit ülke güvenilirliklerinin daha fazla zarar görmemesi için AB'nin gazında kendilerinden kaynaklanan sorun yaşanmayacağı güvencesini veriyorlar.

AB'de Rus gazının payı

AB doğal gaz tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ı Rusya'dan sağlanırken, bunun yüzde 80'i Ukrayna üzerinden geçen boru hatlarıyla taşınıyor.

Yıllar itibariyle değişse de son verilere göre Rus doğal gazının payı, Bulgaristan, Finlandiya, Litvanya, Slovenya ve Lüksemburg'da yüzde 100'e, Danimarka ve Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 80'e, Belçika'da yüzde 70'e, Macaristan'da yüzde 60'a, Polonya ve Avusturya'da yüzde 50'ye, Almanya'da yüzde 40'a, İtalya'da yüzde 30'a, Fransa'da yüzde 25'e ve İngiltere'de yüzde 16'ya yaklaşıyor.

Rusya'ya bağımlılığını azaltmak için yenilenebilir kaynaklara yönelmek yanında stratejik rezervlerini artırarak birçok ülkede sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalleri inşa eden AB, kesinti ihtimaline karşı üyelerini, boru hatlarını birbirine bağlamaya teşvik ediyor.

AB, aldığı bu önlemler sayesinde, Ukrayna üzerinden geçen boru hattı tamamen devre dışı kalsa bile doğal gaz darlığı yaşamadan kışı atlatabilecek.