AB'den alabalık soruşturması

AB Komisyonu Türkiye menşeli gökkuşağı alabalığına damping soruşturması başlattı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BRÜKSEL - AB Komisyonu Türk gökkuşağı alabalığı üreticilerine anti-damping ve anti-sübvansiyon soruşturması başlattı. 

Danimarkalı üreticilerin şikayetine dayandırılan soruşturmada Çelikbaş olarak da bilinen gökkuşağı alabalığının Türkiye'den AB'ye taze, dondurulmuş, fileto edilmiş, tuzlanmış veya kurutulmuş olarak ihracında damping yapıldığı ya da üreticilerin sübvanse edildiği iddiaları araştırılacak. 

AB'de gökkuşağı alabalığı üretiminin yüzde 25'ten fazlasını gerçekleştiren şirketleri bünyesinde toplayan Danimarka Akuakültür Örgütü, şikayet başvurusunda Türk üreticiler karşısında hızla pazar kaybettiğini, Türkiye'de iç piyasa ve ihraç fiyatları arasında büyük farklar olduğunu ve Türkiye'nin kültür balıkçılığına yatırımlarını, gökkuşağı alabalığı üreticilerini ve balıkçılık teknelerini kamu destekleri, uygun sigorta ve krediler ile sübvanse ettiğini savunuyor. 

Soruşturma An Trades, Bağcı Balık, Kopuzmar, Yelken Su Ürünleri, Mare Nostro, Özer Gıda, Yıldırım Dış Ticaret, Kılıç Seafood, Black Sea Food, FST Food ve Turkuaz Sea Food gibi Türkiye'nin önde gelen kültür balığı üreticilerini kapsıyor. 

AB Komisyonu azami 15 ay sürecek soruşturmada damping ya da sübvansiyon nedeniyle haksız rekabete hükmederse minimum fiyat uygulama veya vergi koyma gibi kendi üreticilerini koruyacak tedbirler alabilecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir