ABD Afrika'da yeni ticari ataşelikler açacak

ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, ABD - Afrika İş Forumu'nda yaptığı konuşmada "Afrika'daki ABD Ticari Müşavirliği sayısını ikiye katlayacağız. Angola, Etiyopya, Mozambik ve Tanzanya'da yeni ticari ataşelikler açacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Eski New York Belediye Başkanı ve işadamı Michael Bloomberg ile ABD Ticaret Bakanlığı'nın işbirliğiyle düzenlenen ABD - Afrika İş Forumu, 100'ün üzerinde büyük firmanın katılımıyla başkent Washington'da gerçekleşiyor.  

ABD ile Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla ilk kez düzenlenen ABD - Afrika Liderler Zirvesi kapsamındaki iş forumu, ABD'li yetkilileri, Afrikalı devlet başkanlarını ve büyük Amerikalı şirketlerin yetkililerini bir araya getirdi. IBM, Chevron, Coca-Cola ve General Electric gibi firmaların temsilcilerinin katıldığı forum, ABD ile Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirecek ticari anlaşmaların imzalanmasını sağlayacak.  

Forumda konuşan ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker, ekonomik ilişkilerin barış ve refahın temeli olduğunu vurgulayarak, ticari firmaların iki kıta arasında köprü görevi gördüğünü ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde çok büyük rol oynadığını söyledi. 

Pritzker, "Afrika'daki ABD Ticari Müşavirliği sayısını ikiye katlayacağız. Angola, Etiyopya, Mozambik ve Tanzanya'da yeni ticari ataşelikler açacağız. ABD'nin Afrika'ya olan ihracatı, 250 bin Amerikalıya iş imkanı yaratıyor. Afrika'nın büyüyen orta sınıfının, ihracatımızı daha da artıracağını umuyoruz'' dedi. Pritzker, Obama yönetimi ve ABD Ticaret Bakanlığı'nın, Afrika'yla ortaklığı bir üst seviyeye taşımak için hazır olduğunu da ifade etti.  

Forumun konuşmacılarından ABD Hazine Bakanı Jack Lew de önümüzdeki birkaç ay içinde Afrika'nın finansal hizmetler sektörünün nasıl geliştirilebileceğine ve risklerin nasıl azaltılabileceğine dair önemli konferanslar düzenleneceğini belirtti. ''Afrika'nın daha fazla yatırım çekebilmek ve büyümek için daha şeffaf, güvenilir ve rekabetçi sermaye piyasalarına ihtiyacı var'' diyen Lew, ABD'nin bu ve diğer ticari konularda Afrikalı liderleri destekleyeceğine dikkati çekti. 

Lew, ABD Başkanı Obama'nın Afrika'yı Güçlendirme projesi dahilinde, 20 milyon Afrikalı aile ve iş yerine güvenilir elektrik sağlanacağının da müjdesini verdi. 

Başkan Barack Obama, ABD - Afrika İş Forumunun kapanış konuşmasını yapacak, akşam da Beyaz Saray'da Afrikalı liderlere yemek verecek. Obama'nın kapanış konuşmasında, ABD'li şirketler ve Afrikalı ülkeler arasında gerçekleşecek milyar dolarlık ticari anlaşmaların duyurulması da bekleniyor.