ABD, Çin'in yatırımlarından kaygılı

ABD, ulusal güvenliği riske atabileceği endişesiyle Çin'in Silikon Vadisi şirketlerine yaptığı yatırımları mercek altına almaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ulusal güvenlik için hayati olan hassas teknolojilerin korunması amacıyla Çin'in Silikon Vadisi şirketlerine yatırımlarını daha yakından denetlemeyi değerlendiriyor.

ABD'li yetkililer Çin'in yapay zeka ve makine öğrenimi alanlarına ilgisinin ve yatırımlarının son yıllarda arttığına dikkat çekiyorlar.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre ABD, yeni teknolojilerin, Çin'in askeri kabiliyetlerini artırması, hatta stratejik endüstrilerde ABD'nin önüne geçmesinden endişe ediyor.

ABD yönetimi, yabancı yatırımları ulusal güvenlik açısından denetleyen ABD'ye Yapılan Yabancı Yatırımlar Komitesi'ni (CFIUS) güçlendirmeyi amaçlıyor.

Trump'ın ekibinden bir yetkili, teknoloji konusunda, "Çin'in yırtıcı uygulamaları göz önüne alındığında, ABD ekonomisinin uzun vadede sağlığına ve güvenliğine bakmak için CFIUS'u inceliyoruz." dedi.

Kamuoyuna açıklanmamış Pentagon raporu, Çin'in şu anda CFIUS incelemesini gerekli kılmayan işlemler yoluyla ABD gözetiminden kaçtığı ve hassas teknolojilere erişim sağladığı konusunda uyarıyor. Bu tür işlemler daha çok ortak girişim şirketleri, sermayede azınlık payı alınması veya yeni kurulan şirketlere yapılan yatırımlar yoluyla gerçekleştiriliyor.