ABD Dışişleri Bakanı Kerry’den İsrail’e destek

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İsrail’in Filistin’le anlaşmazlığında iki devletli çözüm bulunmaması halinde İsrail'in “ayrılık” anlamı olan “apartheid rejimi” haline gelme riski bulunduğunu söylemediğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail’in Filistin’le anlaşmazlığında iki devletli çözüm bulunmaması halinde İsrail'in “ayrılık” anlamı olan “apartheid rejimi” haline gelme riski bulunduğunu söylemediğini bildirdi.

Daily Beast, geçen hafta Kerry’nin bazı Amerikalı, Avrupalı, Rus ve Japon liderlerle yaptığı görüşmenin detaylarına yer verdiği haberinde, Kerry’nin, Filistinlilerle anlaşmazlıkta iki devletli çözüm bulunmaması halinde İsrail için “apartheid rejimi” haline gelme riski bulunduğunu söylediğini iddia etmişti.

Söz konusu haberin ardından Kerry, yazılı açıklama yaparak, böyle bir ifadeyi kullanmadığını belirtti.

ABD Senatosu’nda 30 yılı aşkın görev süresinde İsrail’in lehine hareket ettiğini, dışişleri bakanı olarak da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Adalet Bakanı Tzipi Livni ile sayısız kez bir araya geldiği bilgisini paylaşan Kerry, açıklamasında, “Güvenli Yahudi bir İsrail devleti ve müreffeh bir Filistin devletiyle sonuçlanacak iki devletli çözümü görmek istiyorum. Ben fiilen bunun için çalıştım” ifadesine yer verdi.

Kerry, İsrail’e yönelik taahhütlerinin, özellikle partizanlık ve siyasi amaçlarla hiçkimse tarafından sorgulanmasına müsaade etmeyeceğini kaydetti. İsrail’le ilgili inançları noktasında net olmak istediğini vurgulayan Kerry, açıklamasında şunları kaydetti:

“İsrail canlı bir demokrasi ve İsrail’in bir ‘apertheid devleti’ veya böyle olma niyetinde olduğuna ne inanıyorum ne de kamuoyu önünde veya özelde, böyle bir şeyi ifade ettim. Benimle ilgili bir şey bilen herkes, bunu zerre kadar şüphesi olmadan bilir.”

Yanlış bir intiba oluşturmak için kelimelerin gücüne yönelik iyi bir deneyime sahip olduğunu vurgulayan Kerry, tekrar imkanı olması halinde, uzun vadede Yahudi bir devlete sahip olmanın, iki ulus ile insanların yan yana barış ve güven içinde yaşayabileceğinin ancak iki devletli bir çözümle mümkün olacağına yönelik kesin düşüncesini tarif etmek için farklı kelimeler seçebileceğini belirtti.

Kerry, “(Çözüm bulunamazsa) Uzun vadede, üniter, iki uluslu bir devlet, İsrail’in hak ettiği demokratik bir Yahudi devleti veya Filistinlilerin layık olduğu tüm hakları olan müreffeh bir devlet olamaz. Bu benim ve aynı zamanda Başbakan Netanyahu’nun söylediğidir” ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir