”ABD ekonomisi uçurumdan uzaklaştı”

Barack Obama, ABD'nin gayri safi yurtiçi hasılasıyla ilgili bugün açıklanacak raporun, ekonominin ikinci çeyrekte daraldığını göstermesini beklediğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin gayri safi yurtiçi hasılasıyla ilgili bugün açıklanacak raporun, ekonominin ikinci çeyrekte daraldığını göstermesini beklediğini belirterek "Ancak ABD ekonomisi uçurumdan uzaklaştı" dedi.

Obama, gazetecilere yaptığı açıklamada raporu görmediğini, ancak ekonomideki sıkıntının sürdüğünü göstermesini beklediğini belirterek, birçok ekonomistin, geçen birkaç ayda ekonomide yavaşlama olduğu konusunda anlaştığını ifade etti.

İyimser olmak için sebepler bulunduğunu, işsizliğin hızının, görevi devraldığı Ocak ayına göre yavaşladığını, kredi ve bankacılık sisteminin rahatladığını, üç yıldır ilk kez konut fiyatlarının arttığını kaydeden Obama, "bütün bunlar, uçurumdan uzaklaştığımızın işareti. Yeni bir Büyük Buhran korkusuna gerek yok" dedi.

Obama, işsizlik oranının ise halen yüksek olduğunu bildirdi.

Birçok uzman, ilk çeyrekte yüzde 5,5 daralan ABD ekonomisinin bu yıl ikinci çeyrekte yüzde 1,5 küçülmesini bekliyor.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, ekonomideki durgunluğun yıl sonunda sona ereceğini düşündüğünü söylemişti. Bazı ekonomistler ise ekonominin tekrar büyümeye başlayacağı Temmuz-Eylül döneminde yüzde 1,5 oranında çıkış yakalayacağı tahmininde bulunuyor.

Her ne kadar durgunluk yıl sonunda sona erse bile işsizlik oranının artmaya devam edeceği, yüzde 9,5 ile 25 yılın en yüksek seviyesindeki işsizlik oranının, bu yıl sonunda yüzde 10'u bulacağı öngörülüyor.

Bernanke ve FED'deki meslektaşları, bu ay başında, ekonominin ve istihdam piyasasının uzun erimli sağlıklı bir sürece dönmesinin beş altı yılı alabileceği uyarısında bulunmuştu.