ABD taraflara baskı yapacak

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, İsrail ve Filistin'in dolaylı görüşmeleri çerçevesinde yeni bir temas turu yapacaklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail ve Filistin'in dolaylı görüşmeleri çerçevesinde yeni bir temas turu yapacaklarını ve taraflara, aralarındaki ayrılıkları gidermeleri için baskı yapacaklarını söyledi.

Washington'da düzenlenen bir toplantıda konuşan Clinton, tarafların barışa giden yoldaki önemli engelleri gidermeleri gerektiğini belirterek, "ilerleme sağlamalılar" dedi.

Görüşme sürecindeki tıkanıklığın üzücü olduğunu belirten Clinton, ABD'nin yeni bir dolaylı müzakere süreci başlatacağını, bu süreçte amaçlarının, bir barış anlaşması taslağı hazırlanmasına yönelik olarak bir kaç ay içerisinde ciddi düzeyde ilerlemeler kaydedilmesi olduğunu ifade etti.

Clinton, "ABD edilgen bir katılımcı olmayacak. Taraflara, kilit öneme sahip konulardaki tutumlarını gecikmeksizin bir kenara bırakmaları konusunda baskı yapacağız" dedi. Taraflar arasındaki görüş ayrılıklarının azaltılması konusunda çaba göstereceklerini ifade eden Clinton, hem İsraillilere hem de Filistinlilere net sorular yönelteceklerini ve kesin yanıtlar isteyeceklerini belirtti. Clinton, "Filistinliler İsrail'in meşru güvenlik kaygıları olduğu konusuna anlayış göstermeli. İsrailliler de Filistin halkının meşru toprak isteklerini kabul etmeli. Bir diğer tarafın gereksinimlerini reddetmek, sonuçta kendi kendini yenilgiye uğratmaktır" dedi.  

ABD'nin ve uluslararası toplumun belirli bir barışı empoze edemeyeceklerini de belirten Clinton, "bunu tarafların istemeleri gerekiyor" diye konuştu.

ABD'nin Ortadoğu barışı ile ilgili özel temsilcisi George Mitchell gelecek hafta yeniden bölgeye gidecek. Mitchell, yeni tur dolaylı görüşmelerde Clinton'un kilit önemdeki sorunlar olarak adlandırdığı "sınırlar ve güvenlik, yerleşimler, su, mülteciler, İsrail'in başkent ilan ettiği, Filistinlilerin de kuracakları devletin başkenti olmasını istediği Kudüs" konularını ele alacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir