ABD ve Pakistan vurulacak yeni hedefler tasarlıyor

Pakistanlı yetkililer, hava saldırılarını, Pakistanlılara yönelik saldırıları düzenleyen aşırı dincileri de kapsayacak biçimde genişletmek istiyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Amerikalı ve Pakistanlı istihbarat yetkilileri, Pakistan-Afganistan sınırında insansız uçaklarla vurulacak yeni hedefler listesinin taslağını hazırlıyor.

Wall Street Journal gazetesinin, bu konudaki görüşmelere katılan yetkililere dayandırdığı haberinde, Pakistanlı yetkililerin, hava saldırılarını, Pakistanlılara yönelik saldırıları düzenleyen aşırı dincileri de kapsayacak biçimde genişletmek istedikleri belirtildi.

Gazete, ABD'nin, Pakistan'ın en üst düzey istihbarat dairesinin, Afganistan'da Taliban ve diğer militanları doğrudan desteklediğine inandığını da yazdı.

Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınında insansız uçaklarla düzenlenen saldırılarda şimdiye kadar El Kaide ve Taliban hedefleri vuruluyordu. Bu hava saldırıları, sıklıkla masum sivilleri öldürdüğü iddiasıyla Pakistan ve Afganistan'da ağır eleştirilere maruz kalıyor.     

Yine konuyla ilgili olarak New York Times gazetesinde yer alan haberde, Taliban'ın Afganistan'ın güneyindeki operasyonlarının, Pakistan askeri istihbarat dairesinde görevli kişiler tarafından kısmen desteklendiği iddia edildi.

Amerikalı yetkililer, gazeteye yaptıkları açıklamalarda, bu desteğe ilişkin kanıtın, elektronik gözetim ve güvenilir muhbirler yoluyla elde edildiğini söylerlerken, Pakistanlı üst düzey hükümet yetkililerinin, bu çabaları koordine etmesinin olası gözükmediği, üst düzey yetkililerin onayını almayan  orta sınıf istihbarat çalışanlarının, bazen bu ilişkileri geliştirdiği kaydedildi.