ABD verileri kötü geldi

Dünyanın en büyük ekonomisinde üretici fiyatları gerilerken, perakende satışlarda yaşanan canlılık son buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasaların odaklandığı ABD verileri geldi; ÜFE yüzde 0,4 gerilerken, perakende satışlarda önceki aya göre değişim yaşanmadı. 

10 ayın dibini gördü

Enerji fiyalarındaki düşüş ve global ekonomik zayıflık, istihdam piyasasında güçlenmeye rağmen üretici fiyatlarını aşağı çekti. Fiyatlar, Eylül 2015'ten bu yana görülen en büyük düşüşü yaşadılar.

Şirketlerin mal ve hizmetler için ödedikleri fiyatları ölçen üretici fiyatları endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 geriledi. Ekonomistler ise yüzde 0,1 artış bekliyorlardı. 

Temmuz ayında gıda ve enerji hariç olarak hesaplanan çekirdek fiyatlar da yüzde 0,3 geriledi. Ekonomistler çekirdek ÜFE'nin yüzde 0,2 artacağını tahmin ediyorlardı. 

Geçen ay mallar için üretici fiyatları yüzde 0,4 gerilerken, hizmet fiyatları yüzde 0,3 düştü. 

Gıda, enerji ve ticaret hizmetleri hariç fiyatlar ise bir önceki aya göre değişmedi.

Perakende satışlar yerinde saydı

ABD'de perakende satışlarda haziran ayında yaşanan canlılık temmuz ayında sürdürülemedi. Haziran ayında revize verilerle yüzde 0,8 büyüyen perakende satışlar temmuz ayında değişim göstermedi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle perakende satışlar aynı ay ayında 457,73 milyar dolar oldu. 

Ekonomistler temmuz ayında satışların yüzde 0,5 artmasını bekliyorlardı. 

Temmuz ayında otomobil hariç perakende satışlar yüzde 0,3, otomobil ve benzin hariç satışlar ise yüzde 0,1 geriledi. Otomobil hariç satışların yüzde 0,1 artması bekleniyordu. 

Toplam perakende satışlar temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 yükseldi.