ABD'de otomotiv satışları tepe taklak
Ülkede otomotiv satışları şubat ayında bir yıl önceye göre yüzde 41 geriledi
DETROIT - Küresel ekonomik krizin en fazla etkilediği otomotiv sektöründe düşen talep yüzünden ABD'de otomotiv satışları şubat ayında bir yıl önceye göre yüzde 41 geriledi. Böylece, ABD'de otomotiv sektörü şubatta Aralık 1981'den bu yana en kötü aylık performansını gösterdi.
Autodata ile Ward's AutoInfoBank araştırma şirketlerinin verilerine göre, iflastan kurtulmak için bu ay yeniden yapılanma programını tamamlama uğraşı veren General Motors'un (GM) satışları geçen ay yüzde 53 geriledi. ABD hükümetinden 13,4 milyar dolar alan ve bu ay daha fazla yardıma ihtiyacı bulunduğunu bildiren GM'nin şubat ayı satışları 1967 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.
Güç durumdaki ABD'li otomotiv şirketleri arasında durumu en iyi olduğu düşünülen Ford'un satışları yüzde 48 ve hükümetten 4 milyar dolar destek alan Chrysler'ın satışları ise yüzde 44 azaldı.
Aynı dönemde Japon otomotiv şirketlerinden Toyota'nın satışları yüzde 40, Nissan'ın satışları yüzde 37 ve Honda'nın satışları da yüzde 38 geriledi. Toyota, geçen yıl satışlarında rakibi GM'yi geçerek, GM'nin 77 yıldır elinde bulundurduğu "dünyanın en büyük otomotiv üreticisi" unvanını ele geçirmişti.
Sonuçlar otomotiv satışlarının 16 aydır üstüste düştüğüne işaret ederken, şubat ayında toplam satış 9,1 milyon adet oldu.
GM satış uzmanı şefi Mike DiGiovanni, "Bunlar açıkça sürdürülemez seviyeler ve neredeyse dünyanın her yanındaki önemli otomotiv üreticilerinin hükümet yardımına başvurmasına yol açacak" dedi.
Dün Japon medyası, dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota'nın, maliyetlerini kısmak için Japonya'da hükümet destekli bir bankadan 2 milyar dolar talep ettiğini bildirmişti.
GM ve Ford üretimi kısacak
Satışların düşmesi nedeniyle GM ve Ford, ikinci çeyrek için planlanan üretimini düşüreceğini açıkladı. GM ikinci çeyrekte üretimini yüzde 34 ve Ford yüzde 38 azaltmayı planladığını belirtti.
Hükümet desteğiyle ayakta duran GM, araç satın alan müşterilerinin işlerini kaybetmeleri halinde bir süre ödemelerini yapmamasını öngören bir programı uygulamaya koymayı planlıyor. GM ayrıca, geçen ay satışları sadece yüzde 1,5 gerileyen Güney Koreli otomotiv şirketi Hyundai'nin uyguladığı bir program üzerinde çalışıyor.
Hyundai'nin programı, ABD'li müşterilerinin maluliyet ya da işini kaybetmek gibi talihsiz bir durumla karşılaşmaları halinde satın aldıkları aracın ödemelerini yapamazsa bir yıl içinde araçlarını geri vermesine olanak tanıyor.
Bu arada Ford'un baş ekonomisti Emily Kolinksi Morris, perakende satışların dört aydır değişmediğini, ancak geçen ay düştüğünü belirterek, bunun henüz dibe gelinmediğini işaret ettiğini söyledi. Morris, ekonomiyi teşvik önlemlerinin alınması nedeniyle Ford'un yılın ikinci yarısında az da olsa bir düzelme olacağı tahminini sürdürdüğünü ifade etti.
Standard and Poor's'da menkul kıymet uzmanı Efraim Levy de, "bizim görüşümüze göre, otomotiv depresyonu içindeyiz" dedi.
ABD hükümetinin 17,4 milyar dolar kredi verdiği GM ve Chrysler daha sonra ek kredi talebinde bulunmuş, GM 16,6 milyar dolara, Chrysler ise 5 milyar dolara daha ihtiyaç duyduğunu bildirmişti.