ABD'de üretim rekor düzeyde düştü

ABD'de Eylül ayında sanayi üretimi yüzde 2,8 düştü. Böylece, 1974 yılından bu yanaki en büyük düşüş kaydedilmiş oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - Amerikan Merkez Bankası'ndan (Fed) yapılan açıklamada, sanayi üretiminin, Ağustos ayındaki yüzde 1'lik düşüşün ardından geçen ay da yüzde 2,8 gerilediği bildirildi.

Ekonomistler, sanayi üretiminde yüzde 0,8'lik bir düşüş bekliyorlardı. Sanayi üretimi Aralık 1974'de yüzde 3,5 düşüş kaydetmişti.

Tüketici fiyat endeksi geçen ay değişmedi

Çalışma Bakanlığı, ağustos ayında yüzde 0,1 düşen TÜFE'nin eylül ayında değişmediğini açıkladı. Enerji ve gıda fiyatları hariç çekirdek TÜFE ise yüzde 0,1 arttı. Ağustos ayında çekirdek TÜFE yüzde 0,2 yükselmişti.

Eylül ayında TÜFE'nin yüzde 0,1 ve çekirdek TÜFE'nin yüzde 0,2 artması bekleniyordu. Geçen ay akaryakıt, giysi ve araç fiyatlarındaki gerileme gıda, tıbbi malzeme ve diğer kalemlerdeki artışı dengeledi.

Bu arada bakanlık, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının beklenenden fazla düştüğünü de açıkladı. Açıklamada işsizlik maaşı başvurularının 10 Ekim'de biten haftada 16 bin düşerek, 461 bin olduğu belirtildi. Önceki hafta bu rakam 477 bin olmuştu. İşsizlik maaşı başvurularının 475 bin olması bekleniyordu.