ABD'nin ham petrol ihracı gündemde

ABD'nin ham petrol ihracatı üzerindeki yasakları kaldırmasının, ülke ekonomisine fayda sağlayacağı ve dış ilişkilerini güçlendirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  ABD'nin ham petrol ihracatı üzerindeki yasakları kaldırmasının, ülke ekonomisine fayda sağlayacağı ve dış ilişkilerini güçlendireceği öngörülüyor.  

ABD'nin Washington kentinde bulunan düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü ve Ulusal Ekonomik Araştırmalar Birliğinin (NERA) ortak hazırladığı "Değişen Petrol Piyasaları" raporunda, ham petrol ihracatına koyduğu yasağı kaldırması durumunda Amerika'nın küresel gücünün artacağı, ekonomisinin güçleneceği ve müttefiki ülkelere ham petrol ihraç edebileceği belirtiliyor. 

Yasakların 2015'e kadar tamamen kaldırılması halinde refah düzeyinde yüzde 0,14, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'da yüzde 0,40 artış olacağı ifade edilen raporda, 2015-2020 arasında işsizlik seviyesinin yılda 200 bin kişi, ABD'deki petrol fiyatlarının da litre başına 0,36 dolar azalacağı kaydedildi. 

ABD'nin petrol ihraç etme yasağının kaldırılmasıyla OPEC ülkelerinin pazar paylarını korumak için ham petrol fiyatlarını sabit tutmak isteyeceği belirtilen raporda, OPEC ülkelerinin petrol ihracat miktarını sabit tuttuğu takdirde ise bunun ABD ham petrol ihracatına etkisinin çok az olacağına yer verildi. 

ABD'nin Washington şehrinde bulunan Amerikan Güvenlik Projesi adlı düşünce kuruluşunun enerji uzmanı Andrew Holland, OPEC'in jeopolitik nedenlerden dolayı ABD'nin ham petrol ihracatına etkisinin olmayacağını söylerken, son 3 yıldır Irak ve İran gibi OPEC ülkelerinin petrol üretiminin azaldığına dikkati çekti. 

Holland, ABD petrol üretimi olmasaydı petrol fiyatlarının 120 doları geçmiş olacağını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: 

"Ham petrol üzerindeki yasakların kaldırılmasıyla ABD müttefiklerine yardım edebilir. Petrol, küresel bir ürün olduğu için, petrol arzında fark olmasa da ABD'nin, Avrupa ve diğer bölgelerdeki müttefiklerine petrol satması onlara yardım edeceğimiz ve pazarımızı uluslararası piyasalara açacağımız sinyalini verir. Petrol ihracatı üzerindeki yasakların kaldırılmasının en iyi tarafı, ABD çıkarlarını ve küresel gücünü dünya pazarlarında göstermek olur. Kendi piyasamız dünyaya açık olmadan, dünya piyasalarının serbest olmasını bekleyemeyiz." 

Petrol İhraç Eden Arap Ülkeleri Birliğinin (OPEC), 1973'te Yom Kippur Savaşı'nda ABD'nin İsrail Ordusu'na destek vermesi nedeniyle ilan ettiği petrol ambargosu neticesinde ABD Kongresi'nin ham petrolün ihracatına koyduğu yasak devam ediyor.  

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, ABD ham petrol üretimi, Aralık 2013 itibariyle günlük 7.9 milyon varile ulaştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir