AET Zirvesi Astana'da yapıldı

Zirve'den 2012 yılında Avrasya Ekonomik Birliği'ne geçiş için çalışmaların hızlandırılması kararı çıktı. Gül, Otunbayeva ile görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ASTANA- Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılan Avrasya Ekonomik Topluluğu (AET) zirvesinde, 2012 yılında Avrasya Ekonomik Birliği'ne geçiş için çalışmaların hızlandırılması kararı çıktı.

Astana'ya gelen Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Kırgızistan Devlet Başkanı Roza Otunbayeva ve Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, Akorda sarayında AET toplantısına katıldı.

Ermenistan ve Ukrayna'nın gözlemci olarak yer aldığı toplantıda, Avrasya'da ekonomik bir birlikteliğin 2012 yılından itibaren kurulması çalışmalarının hızlandırılması görüşünde fikir birliğine varıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus, Rusya ve Kazakistan arasında başlatılması düşünülen ancak Belarus'un bazı çekinceleri gerekçe göstermesiyle şimdilik Kazakistan ile Rusya arasında gümrüklerin birleştirilmesi ile başlayan Gümrük Birliği sürecinin önemine değindi. Belarus'un da bir an önce gümrük birliğine katılmasını isteyen Nazarbayev, sürecin 2012 yılı Ocak ayından itibaren AET'ye döneceğini ifade etti.

Kazakistan'ın bölgede ekonomik entegrasyonun sağlanması için üstüne düşeni yaptığını belirten Nazarbayev, diğer ülkelerden de aynı şeyi beklediklerini söyledi. Nazarbayev, konuşmasında Kırgızistan'da yaşanan gelişmelere de değinerek, bölge ülkelerinin Kırgızistan ekonomisinin yeniden istikrara kavuşması için çalışması gerektiğini kaydetti.

Nazarbayev- Medvedev görüştü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüştü.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan Medvedev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda (AKORDA) bir araya geldi.

Görüşme sırasıda açıklama yapan liderler, iki ülke arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

Nazarbayev, Rusya ile ticaret, ekonomi, kültür gibi alanlarda işbirliği yaptıklarını, bu konularda iki ülke arasında herhangi bir ayrılık bulunmadığını söyledi.

Kazakistan ile Rusya'nın atom enerjisi konusunda da işbirliğine gideceğini ve Rusya'nın elindeki teknoloji ve birikimden Kazakistan'ı yararlandıracağını anlatan Nazarbayev, "İki ülke arasındaki işbirliğinin diğer ülkelere de olumlu yansımaları olacaktır" dedi.

Nazarbayev, Medvedev'e doğum günü ve Astana'nın başkent oluşu nedeniyle düzenlenen törenlere şahsen katıldığı için teşekkür etti.

Medvedev de yaptığı konuşmada, iki ülke arasında Gümrük Birliğinin uygulamaya konulduğunu hatırlatarak, "Kazakistan ile ekonomik entegrasyonumuz en üst seviyeye çıkmıştır" dedi.

Rusya lideri, bu çalışmaların ileride tek bir ekonomik alan ve ortak bir para birimine geçilmesi için ilk adımlar olduğunu söyledi.

Otunbayeva: Kırgızistan'da yeniden kan dökülebilir

Medvedev ile biraraya gelen Kırgızistan'ın yeni Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Medvedev ile görüşmesinde, "Kırgızistan'da yeniden kan dökülebilir" uyarısında bulundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in 70. doğumgünü ile Astana'nın başkent oluşunun 12. yıl dönümü törenlerine katılmak üzere Kazakistan'a gelen Otunbayeva, burada Medvedev ile görüştü. Haziran ayında, Kırgız ve Özbeklerin birlikte yaşadığı Celalabad ile Oş kentlerinde "karışıklık çıkartıldığını" belirten Otunbayeva,  "Bu karışıklıkta, silahlı çatışmalarda resmi rakamlara göre 300 kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık yarım milyon insan mülteci durumuna düştü. 5 milyondan fazla insan yaşananlardan dolayı zarar gördü. Şu anda göreceli bir sakinlik var. Ancak, Kırgızistan'da yeniden kan dökülebilir" diye konuştu.

Kırgız hükümetinin aldığı tedbirlerle 110 bin kişinin yeniden Kırgızistan'a döndüğünü anlatan Otunbaeva, Özbekistan başta olmak üzere izledikleri dengeli politikalar dolayısıyla bölge ülkelerinin minnettar olduğunu söyledi.

Oş şehrinde kavgalı iki toplum bulunduğunu ve bu toplumlar arasına kan girdiğini hatırlatan Otunbaeva, "Bu  insanlar yeniden kışkırtılabilir. Ben bu yüzden bölge ülkelerinin daha önce de olduğu gibi desteğini bekliyorum" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de yaptığı konuşmada, on yıllardan bu yana Kırgızistan'da etnik farklılıkların bulunduğunu belirterek, "Ben bu sorunların her iki topluma da eşit saygı ve hakkaniyet ölçülerinde uygulanacak hukuki yaptırımlarla çözüleceğeine inanıyorum. Eminim ki siz bu sorunu çözebilirsiniz. Diğer alanlarda atılacak, ekonomide, kültürde, hukuk konusunda atılacak adımlarla siz bu sorunu çözeceksiniz. Bu konuda Rusya herzaman size destek olacaktır. Buna güvenin" diye konuştu.

Gül- Otunbayeva ile görüştü

Gül'ün, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva ile yaptığı görüşmede, Kırgızistan'da siyasal sistemin oturmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği bildirildi.

Alınan bilgiye göre Gül, Cumhurbaşkanı olmasından sonra ilk kez bir araya geldiği Otunbayeva'yı tebrik etti.

Kırgızistan'da yaşanan sürecin değerlendirildiği görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül, ülkedeki siyasal sistemin oturmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederken, meşru bir yönetimin ortaya çıkmasının önemini vurguladı.

Görüşmede, Kırgızistan'da yaşanan kötü olaylardan sonra yeniden güvene dayalı bir ortam sağlanmasının olumlu olduğunun altını çizen Gül, Türkiye'nin destek ve yardımlarının süreceğini belirtti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Otunbayeva da ülkesinde yaşanan süreçle ilgili olarak Gül ile görüşlerini paylaştı ve Türkiye'nin desteklerinden dolayı Gül'e teşekkür etti.

Otunbayeva, Türkiye ile iyi ilişkilerin sürmesinden duyduğu memnuniyeti de iletti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir