Afrika ekonomisi 2013'te yüzde 4,8 büyüyecek

Afrika'da en hızlı ekonomik büyüme Libya'da bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara  - Afrika Ekonomik Görünümü Raporu’nda kıtanın 2013-2014 döneminde ekonomik görünümünün ümit verici olduğuna dikkat çekilerek, 2013 için yüzde 4,8'lik, gelecek yıl için ise yüzde 5,3  büyüme tahmininde bulunuldu.

Afrika Kalkınma Bankası, OECD Kalkınma Merkezi, Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ortaklaşa hazırlanan raporda, sürdürülebilir kalkınmanın beşeri sermayeye yatırım yapılmasına ve çeşitlendirilmesine bağlı olduğu belirtildi.

Raporda, Afrika'nın zirai, yeraltı ve enerji kaynaklarının etkin kullanımının, kıtanın ekonomik kalkınmasını hızlandıracağı ifade edilirken, insani gelişimin önünün açılmasına da olumlu katkı sağlayacağına işaret edildi.

Kıtanın 2013-2014 ekonomik görünümünün ümit verici olduğuna işaret edilen raporda, içten ve dıştan gelebilecek beklenmedik ekonomik krizlere sağlıklı bir direnç gösterebileceği ifade edildi. Buna göre Afrika ekonomisinin bu yıl yüzde 4,8 büyümesi, gelecek yılki büyüme oranının ise yüzde 5,3 olması bekleniyor.

Rapordaki iyimser ifadelerin yanı sıra, fakirliğin kıtanın en büyük sorunu olmaya devam ettiği, işsizlik, gelir dağılımındaki eşitsizlikler, eğitim ve sağlık hizmetlerindeki kötüleşmenin de önemli sorunlar olduğu yönündeki olumsuzluklara da işaret edildi. 

Afrika ülkelerinin 2013-2014'teki büyüme beklentilerinin ayrı ayrı ele alındığı rapora göre, Libya ortalama yüzde 11,6'lık büyümesiyle ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 9,6 ile Sierra Leone ve Çad, yüzde 9,3 ile Fildişi Sahili, yüzde 8,8 ile de Demokratik Kongo Cumhuriyeti takip ediyor.