Ahmedinejad, 50'den fazla ülkeyi ziyaret etti

İran Cumhurbaşkanı Türkiye ziyaretiyle, "dünya turunun" önemli bir ayağını tamamlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TAHRAN - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, gündemdeki Türkiye ziyaretiyle, "dünya turunun" önemli bir ayağını tamamlamış olacak.

Cumhurbaşkanlığının üçüncü yılında olan Ahmedinejad, bir rekora imza atarak Asya'dan Avrupa'ya, Amerika'dan Afrika'ya ve Uzak Doğu'ya 50'den fazla ülkeyi ziyaret etti.

Ahmedinejad, ilk 3 önemli ziyaretini ABD, Suudi Arabistan ve Azerbaycan'a gerçekleştirirken en son Uzakdoğu turu kapsamında Pakistan, Sri Lanka ve Hindistan'a, ardından da İtalya ve Malezya'ya gitti. İran Cumhurbaşkanının üçer kez ile en çok ziyaret ettiği ülkeler ise Azerbaycan ve Türkmenistan.

Ahmedinejad, en uzaktaki ve yakındaki müttefiklerinden Venezuela ve Suriye'yi de ikişer kez ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yarım gün ile en kısa süreli ziyaretlerini Ermenistan ve Kuveyt'e yaptı.

Güvenlik sorunu ve diğer engellere rağmen Mart ayında Irak'a da giden Ahmedinejad'ın, bugüne kadar ziyaretinin gerçekleşmediği tek komşu ülke ise Türkiye oldu.

Ankara ve Tahran'daki diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Ahmedinejad'ın Türkiye ziyaretinin bu ay içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ziyaretin şekli, içeriği ve tarihine ilişkin açıklamaların taraflarca eş zamanlı olarak açıklaması bekleniyor.

Yurt içinde de 32 eyaletin tamamını ziyaret eden Ahmedinejad'ın, eyaletlere "ikinci turu" devam ediyor.