AIG çalışanlarına ödenen primler incelenecek

ABD'de devlet yardımı ile ayakta kalan şirketlerin çalışanlarına ödedikleri primler inceleme altına alınıyor. İlk inceleme AIG'te yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD'de, sigorta şirketi American International Group'un (AIG) tepkilere yol açan prim ödemeleriyle ilgili olarak inceleme başlatılacak.

Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programı'ndan (TARP) kullandırılan fonların nasıl harcandığını denetlemekten sorumlu özel denetçi Neil Barofsky, Kongre'de yaptığı açıklamada, primlerin onaylanmasında yanlış yapıldığına dair kanıt olursa vergi mükelleflerinin paralarını almak için agresif hareket edeceklerini söyledi.

Özellikle bu konuda Hazine'nin rolüne bakacağını ifade eden Barofsky, edindiği bilgilerin Hazine ve AIG'nin yardım görüşmeleri kapsamında geçen yıl ekim ayında prim konusunun tartışıldığını gösterdiğini bildirdi.

Bu arada New York Eyalet Başsavcısı Andrew Cuomo, gazetecilere yaptığı açıklamada, primden yararlananlarla ilgili ayrıntıları vermemesi durumunda AIG'ye mahkeme çağrısında bulunacağını kaydetti.

Aylardır kurtarma paketinden yararlanan birkaç bankanın yöneticilerine ödenen paralarla ilgili ayrıntıların verilmesi için baskı yapan Cuomo, bir eyalet mahkemesinin, dün isimlerin ticari sır olmadığı ve kamuya açıklanabileceği yönünde aldığı karar uyarınca, Bank of America'nın, geçen yıl Merrill Lynch'de yüksek prim alan 200 kişinin ismini bugün kendilerine vermesini beklediğini de söyledi. Merrill Lynch, 1 Ocak'ta Bank of America tarafından satın almadan önce 3,6 milyar dolar prim ödemişti.

Bu arada hükümetin kurtarma paketlerinden yararlanan şirketlerin yöneticilerine yüksek primler ödemesine öfkelenen Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat milletvekilleri, kurtarma paketlerinden en az 5 milyar dolar yardım alan şirketlerde aile geliri 250 bin doları aşan çalışanlara ödenen primlere yüzde 90 vergi getiren bir yasa taslağı hazırladılar.

Öte yandan kurtarma paketinden milyarlarca dolar yardım alan en az 13 firmanın onmilyonlarca dolar vergi borcu bulunduğu ortaya çıktı.

Temsilciler Meclisi Mali Önlemler Alt Komitesi Başkanı John Lewis, kurtarma paketinden yararlanan firmaların vergilerini incelediklerinde, ödenmemiş vergilerin ortaya çıktığını, yalnızca 2 firmanın her birinin 100 milyon dolardan fazla borcu olduğunu dile getirdi ve "Bu, utanç verici, rezalet. Bu nereye gidiyorsa sonuna dek gideceğiz" dedi.

Federal kurtarma paketinden yararlanan bankaların ve diğer şirketlerin, ödenmemiş vergileri olmadığına dair sözleşme imzalamaları gerektiğini ifade eden Lewis, ancak Hazine Bakanlığı'nın bu şirketlerin vergi kayıtlarını vermesini istemediğini söyledi.

Şimdiye dek üç seferde ABD hükümetinden 182 milyar dolar alan AIG'in, geçen hafta finansan ürünler birimindeki görevli 400 kadar çalışanına 165 milyon dolar prim ödemesi yapması büyük tepki çekti.

Geçen yıl AIG'in başına getirilen Edward Liddy, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı açıklamada, şirket finansal olarak güç duruma düşmeden önce 2008 yılında yaptığı anlaşmalar gereği bu primleri ödemek zorunda kaldığını, ancak primleri alanlardan kimilerinin tamamını ya da bir kısmını geri verdiklerini bildirdi.

Prim ödemelerinin ortaya çıkmasından bu yana baskı altındaki ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, 165 milyon dolar tutarındaki primlerin, hükümetin AIG'e kurtarma paketi kapsamında vereceği 30 milyar dolardan düşürüleceğini kaydetmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da ödemelere tepki vermiş, AIG'nin üst düzey yöneticilerini "pervasızlık ve açgözlülükle" suçlamıştı.

ABD'de Hazine'nin yüzde 79,9 hissesini elinde tuttuğu ve 130 ülkede 100 bin şirket ve kuruluşa sigorta hizmeti veren AIG, geçen yıl 4. çeyrekte 61,7 milyar dolar zarar ederek, ABD tarihinde bir çeyrekte en büyük zarar açıklayan şirket olmuştu.