Almanya, büyüme tahminini aşağı çekti

Almanya dış ticaretteki azalmadan dolayı 2016 yılı büyüme tahminini düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya, gelişen ekonomilerde yaşanan ekonomik yavaşlamanın ihracatta meydana getirdiği düşüşün ardından yerel talebin ekonomiye destek sağlayan tek faktör olarak kalmasıyla 2016 büyüme tahminini düşürdü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kabinesinin bugün açıkladığı yıllık ekonomi raporunda daha önce yüzde 1.8 olarak açıklanan 2016 gayrı safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme beklentisi 2015 yılında gerçekleşen yüzde 1.7'ye çekildi. 

Raporda Alman ekonomisinin, Çin ve diğer gelişen piyasalardan gelen talebin azalması nedeniyle ihracata olan bağımlılığını azaltarak daha yerel talep merkezli bir yapıya geçtiğinin altı çizildi.

Berlin 2016 yılında ithalatın ihracattan daha hızlı artmasını beklerken, net dış ticaretin ekonomik büyümeyi yüzde 0.4 aşağı çekeceği tahmin ediliyor.

Özellikle mühendislik ve otomobil sektörlerinin öncülüğünde dünya geneline yaptığı ihracata güvenen bir ekonomi için bu geçiş önemli bir gelişme.

Bu geçişle beraber yerel talep bu yıl için ekonomik büyümenin tek itici gücü olarak kalıyor. Hükümet tüketici harcamalarında yüzde 1.9, inşaat yatırımlarında yüzde 2.3 ve devlet harcamalarında yüzde 3.5 artış bekliyor.

Kabine açıklamasında, "Almanya ekonomisi iyi durumda" denilerek, işçi piyasanın sağlıklı durumda olduğunu ve istihdamın artarak vergi gelirini de artırmasının beklendiği belirtildi.