Ankara'daki bayrak indi

Libyalı muhalifler, Libya'nın Ankara Büyükelçiliği önündeki Libya bayrağını indirerek, yerine Ulusal Geçiş Konseyi bayrağını astılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Libyalı muhalifler, Libya'nın Ankara Büyükelçiliği önündeki Libya bayrağını indirerek, yerine Ulusal Geçiş Konseyi bayrağını astılar.

Libyalı muhaliflerin başkent Trablus'a girmelerinin ardından Ankara Büyükelçiliğindeki bayrak da indirildi. Elçilik bahçesinde toplanan Libyalı muhalifler, bayrak direğine Ulusal Geçiş Konseyi'ni temsil eden Libya bayrağını astılar.

Muhalifler, elçilik bahçesinde şarkılar eşliğinde Muammer Kaddafi'nin posterlerini de yaktı. Yanlarında çocuklarını da getiren Libyalılar, zafer işaretleriyle kutlama yaptılar.

Muhalifler, Libya'nın Ankara Büyükelçisi Ziyad Adham El Muntaser'in gazetecilere açıklama yapmasına izin vermedi. Büyükelçi kutlamaları bahçede izledi.

Bayrak değişimi sırasında güvenlik görevlileri ile muhalifler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

NTV yayınına engel

Bu arada Libya'nın Ankara'daki büyükelçilik binasındaki bayrak değişimi sırasında NTV muhabiri Didem Tuncay'a görüş bildirmek isteyen Libya'nın Ankara Büyükelçisi, Libyalı birkaç kişi tarafından engellendi.

Didem Tuncay ve büyükelçinin üzerine yürüyenler yine büyükelçilik personeli tarafından engellendi.

Açıklamaya ise başka bir büyükelçilik görevlisi devam etti. Görevli, çok mutlu olduklarını dile getirdi. Ve desteğinden dolayı Türk halkına ve hükümetine teşekkür etti.

Büyükelçi engellenmeden önce NTV'ye "Çok mutluyum, bugün devrimin başarılı olduğu gündür" demişti. Ancak bayrak törenine katılanlar, büyükelçiyi Kaddafi yanlısı olmakla suçlayarak açıklama yapmasını engelledi.

AB: Kaddafi sonrası planlamalarımız sürüyor

Libyalı muhaliflerin hafta sonunda kaydettiği hızlı ilerlemenin ardından AB'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi sonrası Libya konusunda planlamalarını sürdürdüğü bildirildi.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Michael Mann bugün basına yaptığı açıklamada, "Görünüşe göre Kaddafi rejiminin son anlarına şahit oluyoruz ve Kaddafi'ye, daha çok kan dökülmesini önlemek için, daha fazla ertelemeden yönetimden çekilme çağrısı yapıyoruz" dedi.

AB'nin Kaddafi sonrası Libya konusundaki planlamalarının sürdüğünü belirten Mann, Kaddafi sonrası döneme destek olma yolları konusunda bazı senaryolar üzerinde ciddi çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

Kışlaya döndürene kadar operasyona devam

Öte yandan NATO, Libya'daki hava operasyonlarının Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin tamamı teslim oluncaya ya da kışlalarına dönünceye kadar devam edeceğini bildirdi.

Bir NATO yetkilisi, Kaddafi'nin insanların hayatlarını kurtarmak ve barışçı bir geçişi sağlamak için derhal iktidarı bırakması gerektiğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Libya rejiminin "açıkça parçalanmakta" olduğunu, Kaddafi bunu ne kadar erken idrak ederse o kadar iyi olacağını söyledi.

NATO savaş uçakları Libya'da operasyonların başladığı mart ayının sonundan bu yana 7500 kadarı Kaddafi güçlerine hava saldırısı olmak üzere yaklaşık 20 bin sorti yaptı.

>> Trablus, muhaliflerin kontrolünde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir