Apple'ın patronu istifa etti

Teknoloji devi Apple'ın CEO'su Steve Jobs görevinden ayrıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAN FRANCISCO - Silikon vadisi efsanesi Steve Jobs'un, teknoloji devi Apple'ın İcra Kurulu Başkanlığı'ndan (CEO) ayrıldığı açıklandı.

Apple'dan yapılan açıklamada Steve Jobs'un yerine CEO'luğa Tim Cook'un getirildiği bildirildi.

Apple Bilgisayar'ın kurucu ortağı olan 55 yaşındaki Steve Jobs 17 Ocak'tan beri sağlık nedeniyle izinliydi.

Hisseleri yüzde 7 düştü, Samsung yükselişe geçti

Jobs'un ayrılmasıyla Apple'ın yakın vadede ürün lansmanı projelerinin aksaması beklenmezken, kurucusu ve yenikçi işlere imza atan Jobs olmaksızın şirketin gelecek ya da ondan sonraki yıllarda yaratıcı bir güç olarak kalıp kalmayacağı merakla bekleniyor.

Bu endişeler yüzünden Jobs'un ayrılacağını açıklamasından sonra Apple hisseleri yüzde 7 kadar değer kaybetti.

Apple'ın en önemli çip tedarikçisi ve akıllı telefonlar ile tablet piyasasındaki önemli rakibi Samsung'un hisseleri ise yüzde 3 değer kazandı. Apple ile Samsung arasındaki patent savaşları ise devam ediyor. Apple'ın müzik ve tablet piyasasında önüne geçtiği diğer bir rakibi Sony'nin hisseleri de yüzde 1 arttı.

İlk Apple'ı 1976'da yaptı

Jobs, 1970 yılının sonunda arkadaşı Steve Wozniak ile Apple bilgisayar üzerinde çalışmaya başladı. Jobs ve Wozniak'ın Slikon Vadisi'nde yaptıkları ilk Apple bilgisayar 1976 yılında 666,66 dolardan satışa sunuldu.

Apple'ın ilk başarılı kişisel bilgisayarlarından biri olan Apple II 1977 yılında piyasaya sürüldü. 1980 yılında Jobs, artık milyoner biriydi. İki yıl sonra Apple'ın satış rakamları 1 milyar doları buldu.

Apple, 1984 yılında grafiksel kullanıcı arayüze sahip Macintosh bilgisayarı kullanıma sundu.

Steve jobs, 1985 yılında dönemin Apple CEO'su John Sculley ile olan anlaşmazlığı yüzünden Apple'dan ayrıldı. Wozniak da istifa etti. 

Jobs, 1986 yılında NeXT adlı şirketi kurdu. Bu şirketin ilk bilgisayarı 1989 yılında 6 bin 500 dolardan satışa sunuldu. Bu şirketin satışları hiçbir zaman çok sayıda olmadı, ancak bu bilgisayarda dünyanın ilk ağ tarayıcısı kullanıma sunulmuştu. Bilgisayarın yazılımı bugünkü Macintosh ve iPhone işletim sistemlerinin temelini oluşturdu.

Apple, NeXT'i 430 milyon dolara aldıktan sonra Jobs 1997 yılında Apple'a danışman olarak geri döndü.

iMac talihini döndürdü

Apple, 1998 yılında modern görünümlü iMac bilgisayarı piyasaya sürdü. iMac Apple'ın talihini döndürdü ve Jobs iki yıl sonra 2000 yılında Apple'ın CEO'su oldu.

Apple, 2001 yılında iPod ile müzik çalar piyasasına dahil oldu. İPod'un başarısı çevrimiçi müzik mağazası iTunes Store ile akıllı telefon iPhone'un önünü açtı.

iTunes Store 2003 yılında hizmete girdi. Apple iTunes Store ile dünyanın en büyük müzik piyasasının sahibi oldu.

Apple, akıllı telefon olarak bilinen iPhone'u 2007 yılında piyasaya sürdü ve şu anda dünyanın en karlı telefon üreticisi konumuna geldi. iPhone Apple'ın en fazla satan ürünü olurken, şirket ise dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı oldu.

Jobs, en son 2010 yılında tablet bilgisayar iPad'ı dünyaya tanıttı.

Pixar'ı kurdu

Ayrıca Walt Disney'in yönetim kurulu üyesi ve yüzde 7,4 ile bu şirketin en büyük hissedarı olan Jobs, bu konumuna Disney, Jobs'un animasyon şirketi ''Pixar Animation Studio''sunu 2006 yılında 7,4 milyar dolara satın aldığında kavuştu. Disney bu şirketi aldıktan sonra şirketin yeni ismi Disney-Pixar oldu.

Macintosh bilgisayarlar dahil Apple'ın ürünlerinin arkasındaki itici güç olarak görülen Jobs, 2004 yılında pankreas kanseri tedavisi gördü. Jobs'a 2009 yılında da karaciğer nakli yapıldı.

Jobs'un yönetiminde Apple, petrol şirketi Exxon'dan sonra ABD'deki en değerli ikinci şirketi haline geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir