Ateşkese rağmen çatışmalar

Ukrayna'daki ayrılıkçılar ateşkesi tanımadıkları kente saldırılarını sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılarla hükümet güçleri arasında dün yürürlüğe giren ateşkese rağmen, ayrılıkçıların elindeki iki bölge arasında sıkışan hükümet kontrolündeki Debaltseve kentine yoğun topçu bombardmanı devam ediyor.

Ukrayna yönetiminden askeri bir kaynak, ateşkesin Pazar günü yürürlüğe girmesinden bu yana dört Ukrayna askerinin öldüğünü ve 21'inin de yaralandığını söyledi.

Debaltseve kentine 10 kilometre mesafedeki Vuhlehirsk kasabasında bulunan Reuters muhabiri, yaklaşık 10'ar saniye arayla patlama sesleri duyduğunu söyledi.

Liderkler ateşkes kararı almıştı

Ukrayna'da ayrılıkçılar ile hükümet güçleri arasında 10 aydır süregelen ve 5,000'den fazla kişinin ölümüne neden olan çatışmaları sona erdirmek için geçen hafta Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderleri arasında düzenlenen zirvede ateşkes kararı alınmıştı.

Ordu sözcüsü Anatoly Stelmakh, basına yaptığı açıklamada ateşkesin başladığı günün ilk dakikalarından genelde itibaren çatışmaların azaldığını, ancak Debaltseve yakınlarda devam ettiğini, hatta hızlandığını ifade etti.

Her ne pahasına olursa olsun Debaltseve'yi alın emri

Stelmakh, ayrılıkçıların kenti kontrol altında tutan hükümet güçlerine Grad roketleri ve tanklarla  saldırdıklarını ifade ederek,  "Yasadışı silahlı gruplar ateşkese riayet etmiyor. Debaltseve'ye yapılan saldırılar, önceki günlerle kıyaslandığında arttı. Her türlü silahı kullanıyorlar. Teröristlere her ne pahasına olsun Debaltseve'yi almaları için emir verilmiş" dedi.

Stelmakh, isyancıların hükümet güçlerine 24 saat içinde 112 kez ateş açtığını, hükümet güçlerinin ise sadece saldırı altında kalınca karşılık verdiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir