Babacan: Ermenistan'la görüşmelere dış müdahale istemiyoruz

Babacan, Türkiye'nin Ermenistan'la 1915 olaylarıyla ilgili konuyu görüşürken, üçüncü ülkelerin dışarıdan yapacağı müdahalelerin "yapıcı olmayacağını" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Ermenistan'la 1915 olaylarıyla ilgili konuyu görüşürken, üçüncü ülkelerin dışarıdan yapacağı müdahalelerin "yapıcı olmayacağını" söyledi. 

Babacan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşme ve Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle ilgili sorular üzerine ise, Biden ile uzun bir görüşme yaptığını, ancak görüşmenin baş başa bir görüşme olduğunu, dolayısıyla detaylarını veremeyeceğini kaydetti.

"Ama görüşmede, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin pek çok yönünü ele aldık, pek çok bölgesel konuyu değerlendirdik" diyen Babacan, Türkiye ile Ermenistan arasında bir süreç olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu görüşme trafiğinin, bu diyalog sürecinin amacı iki ülke arasındaki ilişkilerinin tamamen normalleşmesi ve bu hedefe doğru biz her görüşmemizde ilerleme kaydediyoruz."

Ermenistan ile Azerbaycan arasında devam eden sürecin önemine dikkati çeken Babacan, bu sürece de bölgede istikrar ve barışın kalıcılığı için önem verdiklerini kaydetti.

Babacan, 1915 olaylarının, Türkiye'nin Ermenistan'la ikili planda görüştüğü konulardan bir tanesi olduğunu belirterek, "Biz Ermenistan'la bu konuyu ikili planda görüşürken, üçüncü ülkelerin bu konuyla ilgili dışarıdan yapacakları müdahalelerin çok yapıcı olacağını düşünmüyorum. Önemli bir süreç devam ederken, bu sürece herkesin destek olması lazım. Bu sürece zarar verecek girişimlerden, yaklaşımlardan uzak durulması lazım. Bunun da bu yönde gelişeceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

ABD'nin yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones ve ABD'nin Afganistan-Pakistan Özel Temsilcisi Richard Halbrook'la da görüştüğünü kaydeden Babacan, bu görüşmelerin onlardan gelen talepler üzerine yapıldığını belirtti. Babacan, ABD yönetiminde Türkiye ile pek çok alanda daha yakın bir istişare, diyalog ve işbirliği arzusunu gördüğünü kaydetti.