Birer birer elçilerini geri çekiyorlar

ABD ve İngiltere'den sonra İtalya, Fransa, İspanya, Hollanda ve KİK ülkeleri Şam büyükelçilerini merkeze çağırdılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ROMA/PARİS/ŞAM - ABD ve İngiltere'den sonra İtalya, Fransa, İspanya ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri de Şam büyükelçisini geri çağırdı.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şam rejiminin kabul edilemez şiddet eylemlerinden sonra büyükelçinin görüşmeler için geri çağrıldığı" belirtildi.

Açıklamada, "Şam'daki büyükelçiliğin ülkedeki İtalyan vatandaşlarına yardım için açık kalacağı ve Suriye'deki büyük krize ilişkin gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceği" vurgulandı.

ABD, dün Şam'daki büyükelçiliğinin kapatıldığını ve Suriye'deki Amerikan diplomatlarının geri çekildiği duyururken, İngiltere de Şam büyükelçisinin geri çağrıldığını açıklamıştı.

İstişare için çağırdı

Fransa, Şam'daki Büyükelçisi Eric Chevallier'yi "istişarelerde bulunmak" üzere geri çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, "Şam yönetiminin Suriye halkı üzerinde uyguladığı baskınını artması üzerine kötüleşen durum üzerine istişarelerde bulunmak üzere Fransa'nın Suriye'deki Büyükelçisini merkeze çağırdığını" söyledi.

Sözcü, önümüzdeki günlerde Fransız büyükelçinin Paris'e döneceğini duyurdu. Fransa, Kasım ayı ortalarında da yine Chevallier'yi "istişarelerde bulunmak" üzere geri çağırmıştı.

AB ülkelerinden İngiltere ve İtalya da Şam'daki büyükelçilerini geri çekeceklerini daha önce açıklamıştı.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin Suriye'deki büyükelçilerini geri çekme kararı aldığı bildirildi.

El Cezire televizyonunun haberinde, KİK ülkelerinin, Suriye'deki büyükelçilerini geri çekme kararı aldıkları, KİK ülkelerinde görev yapan Suriye Büyükelçilerinin de bulundukları ülkeleri terk etmelerini istedikleri belirtildi.

İspanya, Suriye'deki büyükelçisini geri çağırdı

İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İspanya'nın Suriye'deki büyükelçisi Julio Albi'nin istişare için geri çağrıldığı belirtildi.

Verilen bilgilerde, "Beşşar Esad rejiminin son günlerde sivil halka karşı ağırlaşan baskısı ve bu ülkede yaşanan güvensizlik ortamından dolayı" Büyükelçi Albi'nin Madrid'e geri çağrıldığı bildirildi. İspanya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, "Esad yönetiminin güvenlik güçleri ve askerinin hareket tarzını kınamak için" Suriye'nin Madrid Büyükelçisi Hussam Edin Aala'yı da bakanlık binasına çağırdığını kaydetti.

ABD'nin Şam'daki büyükelçilik binasını kapatmasından sonra AB ülkelerinden İngiltere, Fransa ve İtalya'dan sonra İspanya da büyükelçilerini geçici olarak geri çağırma kararı almış oldu.

Hollanda da büyükelçisini çağırdı

Hollanda'nın Şam büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geri çağırdığı bildirildi. Hollanda yayın kurumu NOS, büyükelçinin istişare amaçlı çağrıldığını, büyükelçiliğin kapatılmayacağını duyurdu.

Haberde, ayrıca yaşanan şiddet olaylarından dolayı Suriye'nin Lahey büyükelçisinin de bakanlığa çağrıldığı kaydedildi. Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal'ın diğer AB üyesi ülkelerle birlikte Esad rejimi üzerindeki baskıyı artırmak istediğini kaydeden NOS, büyükelçinin ne zaman geri döneceğine ise yer vermedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir