BM, hukukun üstünlüğünü teyit edecek

Davutoğlu, BM soruşturma komisyonunun, uluslararası hukukun üstünlüğünü teyit edeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonla ilgili kurulan BM soruşturma komisyonunun, uluslararası hukukun üstünlüğünü teyit edeceğini söyledi.

Davutoğlu, İsrail'in, Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonla ilgili BM soruşturmasında işbirliği yapmayı kabul etmesi kararıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'a, yoğun çabaları ve çalışmaları için teşekkür ettiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi Başkanlık açıklamasında, Türkiye'nin talepleri ve 15 Güvenlik Konseyi üyesinin mutabakatı doğrultusunda bazı hususların dile getirildiğini belirtti.

Bu hususlar arasında, tarafsız ve objektif bir uluslararası komisyon oluşturulmasının da yer aldığını kaydeden Davutoğlu, bu konuda iki kanalda ilerleme sağlandığını, birincisinin BM Cenevre İnsan Hakları Komisyonu'nun oluşturduğu komite olduğunu ifade etti.

Bakan Davutoğlu, ikinci komisyonun da BM Genel Sekreteri tarafından oluşturulduğunu ve İsrail tarafının da buna onay verdiğini, bu kurulun oluşturulmasının çok büyük bir önem taşıdığını kaydetti.

İkili bir konu olmanın ötesinde

Olayda uluslararası hukuk ihlalinin söz konusu olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu konu, Türkiye ile İsrail arasında ikili bir konu olmanın çok ötesinde önem taşıyor. Açık bir uluslararası hukuk ihlali söz konusu... Bu hukuk ihlalinin uluslararası toplum tarafından da soruşturulması gerekir. 8 Türk vatandaşı, 1 Türk ve ABD vatandaşının uluslararası sularda bir saldırı sonucu öldürülmüş olmaları, mutlaka uluslararası toplumca hesabı sorulması gereken bir durumdu".

Hesap verebilirlik

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in, Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonla ilgili kurulan komisyonu kabul etme kararının, "her ülkenin, uluslararası hukuka hesap verebilir durumda olduğunu ortaya koyduğu" anlamına geldiğini söyledi.

Davutoğlu, yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bugün, uluslararası vicdanı temsil eden Birleşmiş Milletler adına BM Genel Sekreteri çok önemli bir adım atmıştır. Bu komisyon, uluslararası hukukun üstünlüğünü teyit edecektir, aynı şekilde BM üyesi her ülkenin eylemleri, attığı adımlar dolayısıyla hesap verebilir durumda olduğunu ortaya koymuştur."

"Komisyonun, objektif, süratli ve kapsamlı bir çalışma yapacağından eminiz, BM Genel Sekreterine güvenimiz tamdır" diyen Davutoğlu, uluslararası hukukun üstünlüğünü temsil etme anlamında çok önemli bir adım atıldığını yineledi.

Ön rapor 15 Eylül'de

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kurulun ilk toplantısının 10 Ağustosta yapılmasının beklendiğini, ön raporunu ise 15 Eylülde sunacağını, bunların Türkiye'nin talepleri doğrultusundaki tarihler olduğunu bildirdi.

Davutoğlu, bu çalışmaların bölgedeki barış çabalarına katkıda bulunmasını umduklarını belirterek, bu konudaki diplomatik çabaların bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Türkiye'yi tecrübeli bri diplomat temsil edecek

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonla ilgili kurulan BM komisyonuna Türkiye'den katılacak kişinin, "tecrübeli bir diplomat olacağını" bildirdi.

Davutoğlu, A.A'ya yaptığı açıklamada, komisyona katılacak kişiyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile istişare ettiklerini ve bir adaylarının olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Türkiye'nin adayı tecrübeli bir diplomatımız olacak. Bunu BM Genel Sekreteri, birkaç gün içinde duyuracak" dedi.

İsrail'in ilk kez soruşturma komisyonunu kabul etmesi

İsrail'in uluslararası soruşturma komisyonunu ilk kez kabul etmesiyle ilgili de değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "İsrail de bir Birleşmiş Milletler üyesi olarak, yaptığı eylemler dolayısıyla uluslararası toplum nezdinde sorumluluk sahibi bir ülkedir. Dolayısıyla bunun bir olağanüstülük olarak görülmemesi gerekir" diye konuştu.

Davutoğlu, "Dolayısıyla bu bir ilktir, ama olması gereken bir ilktir" dedi.

Soruşturmanın "istendiği gibi sonuçlanmaması" durumunda nasıl gelişmeler olabileceği yönündeki soru üzerine, Davutoğlu şunları kaydetti:

"Olumsuz senaryolar üzerine fikir yürütmemek lazım. Bugün oluşturulan komisyon, sağlıklı sonuçlara ulaşacaktır. BM kurumu ve sistemi bu anlamda da birçok tecrübeden geçmiştir, buna güvenmek gerekir. Olayın oluş seyri ve olduğu alan gözönüne alındığında, bir hukuk ihlali olduğu açıktır."

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, çalışmaların bir an önce tamamlanmasını beklediklerini ve bu konuda BM Genel Sekreterine güvenlerinin tam olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreteri

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail'in Gazze'ye yardım malzemesi götüren insani yardım konvoyuna saldırısı konusunda uluslararası kurul oluşturulmasına ilişkin olarak, Türkiye ve İsrail liderleriyle iki ay süren yoğun istişare görüşmeleri yaptı.

Ban açıklamasında, kurula ilişkin mutabakatın, bu yoğun istişare görüşmeleri ve hafta sonunda yapılan "son dakika görüşmeleri" sonucunda sağlandığını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban, Kurulun, BM Güvenlik Konseyi'nin 1 Haziranda yaptığı, "uluslararası standartlara uygun hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi" çağrısını yerine getireceğine dair beklentisini de ifade etti.